Caii anemici o mare problemă a medicilor veterinari

Deşi în 2006 s-a pus un deosebit accent pe identificarea şi sacrificarea cailor anemici, ultimii ani, nu au adus rezultatele scontate de către medicii veterinari. În urma analizelor de sânge efectuate la cai, în urmă cu cinci ani, medicii veterinari au depistat nu mai puţin de 600 de animale bolnave. Instituţiile europene au fost neclintite în ceea ce priveşte rezolvarea acestei probleme. Singura soluţie impusă României, a fost sacrificarea cât mai urgentă a cailor bolnavi şi, despăgubirea proprietarilor.

Însă, treaba nu este chiar atât de simplă, susţine şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Satu Mare, dr. Dorin Maurer. “Deşi se cunoştea numărul mare de animale bolnave, totuşi, trei ani de zile, nu s-a făcut nimic petru rezolvarea acestei probleme. Mai mult decât atât, în 2010 am ajuns la aproximativ la 800 de cai bolnavi de anemie. Anul trecut, am pus un accent deosebit pe rezolvarea acestei probleme. Cu toate acestea, mai avem 68 de animale bolnave”, explică, dr. Dorin Maurer.

O problemă încuietoare

Situaţia se complică deoarece, pe gospodari nu prea îi lasă inima să-şi vadă “căluţul” scos din curte şi sacrificat. Nici banii nu-i bucură prea mult. Acesta este şi motivul pentru care, mai sunt atâţia cai bolnavi în judeţ. “Trebuie ştiut că, virusul care provoacă această boală, nu dispare cu una, cu două. Dacă situaţia persistă, vom asista la o creştere a numărului de cai bolnavi, deoarece boala se răspândeşte extrem de repede. Oamenii, cu toate că, până în prezent au fost deespăgubiţi, nici nu vor să audă de sacrificarea cailor. Trebuie să găsim cât mai urgent o soluţie, deoarece, altfel, nu vom da prea uşor de capătul problemei”, spune şeful DSV Satu Mare.

Despăgubirea e după „ochi”

Despăgubirea este una diferenţiată, în funcţie de starea de nutriţie a animalului. Pentru caii slabi, statul plăteşte mai puţin decât pentru animalele bine hrănite. Poate şi acesta este un criteriu “nefericit” care cântăreşte destul de mult în balanţa proprietarilor de animale. Medicii spun că, virusul mai persistă 24 de ore după sacrificarea animalului, după care, carnea poate fi procesată şi comercializată. Bani sunt şi în prezent pentru a despăgubirea proprietarilor de cai. Numai anul trecut, statul a plătit 1.934.634 de lei pentru despăgubirile animalelor bolnave.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.