Bani pentru meşteşuguri

Meşteşugurile şi artizanatul vor fi sprijiniţi din bani europeni. Cu toate că anul trecut, sătmărenii nu prea s-au interesat de această ramură, specialiştii sunt de părere că situaţia se va schimba în bine. Mai ales că sumele ce pot fi accesate în cadrul programelor europene, cresc de la un an la altul.

Consilierul Centrului de Informare, Asistenţă şi Instruire (CIAI) Satu Mare, Cristian Raţiu spune că, prin acest proiect se vrea „crearea de activităţi ce să aibă un caracter preponderent manual. Sunt mulţi care, de exemplu, fac burlane. La ţară mai avem, deşi nu prea mulţi, fierari sau, olari. Anul trecut, suma maximă ce putea fi accesată de o persoană era de 70.000 de lei. Din aceşti bani, cred că se poate amenaja un atelier destul de bine utilat”.

Banii sunt destinaţi pentru cumpărarea de unelte, construcţie de ateliere dar şi pentru aparatură, acolo unde este cazul. În acest an programul va deveni aplicabil din luna aprilie, însă, nu se cunosc încă sumele care vor fi puse la dispoziţia României. „La noi în judeţ, nu prea am avut succes anul trecut. Am încercat să discut cu câţiva olari din zona Oaşului, dar, fără prea multe sorţi de izbândă. Mai interesaţi au fost maramureşenii de aceste proiecte, decât sătmărenii. Pe undeva e şi de înţeles, având în vedere că tradiţiile sunt privite cu alţi ochi în judeţul vecin”, spune Cristian Raţiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.