Actori clujeni pe scena Teatrului de Nord

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj va prezenta două spectacole la Teatrul de Nord Satu Mare, în data de 3 şi 4 martie. Joi, 3 martie începând cu ora 19.00 va avea loc spectacolul “Richard III” de William Shakespeare, în regia lui Gábor Tompa.

“Mesajul piesei, nu vorbeşte neapărat despre putere, ci mai degrabă despre natura umană. Pentru Richard, păcatul nu este un mijloc, ci aproape că este un scop. Şi, mai precis un scop, prin intermediul căruia, face o încercare umană pentru a răpune moartea. Prin aceasta parcă impune în mod indirect intervenţia divină, deoarece văzând că poate ajunge departe fără să fie pedepsit, devine atât de îngâmfat încât parcă se crede chiar stăpânul lumii. Spectacolul nu scoate neapărat în evidenţă o caracterizare a eroului mizantrop, de o cruzime demonică, ci mai mult singurătatea tiraniei, problema angoasei faţă de mântuire”, explică regizorul, Gábor Tompa.

“Leonce şi Lena”

Vineri, 4 martie, de la ora 19.00 va avea loc spectacolul “Leonce şi Lena” de Georg Büchner, pus în scenă de acelaşi regizor. Gábor Tompa a mai plănuit punerea în scenă a piesei “Leonce şi Lena” de două ori. Prima dată în 1982 la Târgu Mureş, iar a doua oară la Piatra Neamţ, în 1985. Acest din urmă spectacol, cu un accent politic puternic, a fost interzis cu puţin timp înainte de premieră. “Eu consider că Leonce şi Lena este piesa în care bătutul pasului pe loc este ideologizat ca revoluţie, ceea ce mi se pare evident nu numai în evenimentele ultimelor douăzeci de ani, dar şi în multe alte aspecte ale vieţii. Eu însumi simt poate aceeaşi amărăciune ca şi Büchner. În orice caz, aspectul atrăgător al piesei este că eu nu aş putea să vorbesc despre cei douăzeci de ani care au trecut de la 1989 printr-un teatru care face politică în mod atât de direct. Pot vorbi cu adevărat despre acest lucru doar dacă în spectacol apare undeva, totuşi, momentul speranţei, dacă totuşi conţine o fărâmitură de iubire”, a declarat Gábor Tompa.

Ambele spectacole vor fi supratitrate în limba română. Preţul unui bilet este de 15 RON.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.