Cât de sănătos e aerul pe care-l respirăm?


Stăm bine la concentraţia prafului din aer, însă, valorile dioxidului de azot şi a zgomotului sunt destul de crescute. Cel puţin aşa arată rezultatele măsurătorilor făcute luna trecută, de către specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare.

Pe teritoriul judeţului Satu Mare sunt amplasate două staţii automate de monitorizare a calităţii aerului. Este vorba despre staţia din curtea Colegiului Naţional “Ioan Slavici” şi staţia situată în municipiul Carei, pe Str. Someşului nr.15.

Sătmărenii nu au de înghiţit prea mult praf, arată rezultatele analizelor. Situaţia este similară şi la Carei. Însă gazele de eşapament dau în continuare bătăi de cap specialiştilor APM. În luna ianuarie, în cele trei puncte de prelevare a poluanţilor gazoşi (zona centrală la sediul APM, intersecţia Burdea – drum Careiului şi str. Magnoliei) s-au înregistrat cinci depăşiri ale concentraţiei dioxidului de azot. Concentraţia peste medie al acesteia este explicată de traficul intens din zonele alese pentru prelevarea probelor.

Concentraţia metalelor grele îi pune, de asemenea, pe gânduri pe specialişti. Luna trecută s-au înregistrat trei depăşiri ale valorilor limită admise la plumb, în punctul de prelevare de la intersecţia Burdea şi două depăşiri în punctul de prelevare de pe str. Magnoliei. Valori crescute au fost înregistrate şi în ceea ce priveşte zgomotul, puse pe seama traficului rutier deosebit de intens şi a tranzitării camioanelor de transport marfă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.