Stomatologia infantilă pe butuci


Stomatologia infantilă este recunoscută ca o specialitate de importanţă în cadrul disciplinelor medicale. Tratamentul preventiv constă în igiena buco-dentară, igiena alimentaţiei, fluorizarea, sigilarea fisurilor şi fosetelor, tratamentul precoce al cariilor incipiente, metode de maximă eficienţă care dau rezultate foarte bune. Cu toate acestea, şi în ciuda faptului că în cabinetele stomatologice este asigurată gratuitatea pentru copiii cu vârste între 0-18 ani, în municipiul şi judeţul Satu Mare, părinţii îngrijoraţi de problemele dentiţiei copiilor sunt nevoiţi să plătească pentru intervenţiile de orice fel. Însă, în situaţiile cele mai nefericite, care reprezintă din păcate ponderea covârşitoare, părinţii neglijează necesitatea aducerii copiilor în cabinetele stomatologice. Cauza ce a determinat apariţia acestei situaţii este desfiinţarea în anul 1990 a tuturor cabinetelor medicale stomatologice din şcoli. De ani buni, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi (CMS) Satu Mare, medicul Flaviu Simu, atrage atenţia asupra acestui aspect. Cu menţiunea că, copiii care nu au beneficiat în ultimii peste de peste 20 de ani de asistenţă stomatologică în cabinetele medicale şcolare, reprezintă acum generaţia de adulţi cu probleme grave ale dentiţiei.

Cabinetele stomatologice din şcoli desfiinţate după Revoluţie

Până în anul 1990, în Satu Mare existau 12 medici stomatologi profilaţi pe stomatologia infantilă, care îşi desfăşurau activitatea atât în şcoli cât şi în cabinetele medicale de specialitate de pe străzile Cuza Vodă şi Ravensburg. În prezent, cu excepţia Liceului Traian Vuia şi a încă unui grup şcolar industrial situat pe bulevardul Cloşca, precum şi a unui cabinet de ortodonţie, celelalte şcoli din judeţ nu au astfel de cabinete, iar conducerile unităţilor de învăţământ, deşi bine intenţionate, nu dispun de banii necesari pentru amenajarea şi dotarea unor asemenea spaţii. În aceste condiţii, copii şi tinerii au la îndemână doar alternativa de-a se adresa oricăui medic din cabinetele stomatologice private, cu condiţia ca acestea să se afle în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Însă, preşedintele CMS Satu Mare afirmă că acest lucru nu se întâmplă, fie din teamă sau neglijenţă, fie pentru că nu sunt stimulaţi de părinţi. Din nefericire, atitudinea lor se oglindeşte în starea danturii, astfel că s-a ajuns ca până şi adolescenţi de 18 ani să aibă nevoie de proteză.

Stomatologii evită micii pacienţi

Până la vârsta de 18 ani, lucrările stomatologice precum plombele, cariile dentare şi extracţile sunt gratuite, iar copiii şi tinerii ar trebui să profite de acest lucru. În felul acesta, respectiv prin asanarea focarelor de infecţie, este preîntâmpinată aparţtia afecţiunilor grave. Acesta era rolul cabinetelor medicale stomatologice din şcoli, iar desfiinţarea lor se oglindeşte în situaţia prezentă, deoarece copiii şi tinerii din 1990 sunt aduţtii din ziua de azi, cu probleme grave ale dentiţiei – afirmă Flaviu Simu. Pe de altă parte, preşedintele CMS Satu Mare recunoaşte că nici medicii dentişti nu se înghesuie pentru intervenţiile stomatologice la copii şi adolescenţi. Explicaţia este simplă: Banii alocaţi de CJAS cabinetelor stomatologice cu care se află în relaţii contractuale, sunt la comun. Adică, nu se menţionează distinct cât reprezintă suma pentru stomatologia infantilă, şi cât cea pentru adulţi. În aceste condiţii, pentru stomatologii care lucrează în regim privat intervenţiile gratuite pentru copii depind mai degrabă de bunăvoinţă şi disponibilitate. Formula “nu mai avem fonduri” – oricum insuficiente pentru a putea asigura asistenţa medicală stomatologică fără rezerve şi aşa cum ar fi necesar – este, în aceste condiţii, oarecum justificată. Preşedintele CMS Satu Mare este de părere că, variantele de care CJAS ar trebui să ţină cont pentru ca stomatologii să poată lucra în condiţii normale, ar fi specificarea distinctă a sumei destinate intervenţiilor pentru copii, sau, în mod ideal, alocarea de fonduri nelimitate pentru stomatologia infantilă. “Doar în felul acesta am putea avea garanţia că la adolescenţă şi maturitate copiii ar avea cel mult probleme minore ale dentiţiei, nicidecum situaţia care actuală, când adolescenţii au probleme foarte mari cauzate de lipsa intervenţiilor profilactice care pot fi efectuate, aşa ca până înainte de 1989, în cadrul cabinetelor stomatologice şcolare” – afirmă Flaviu Simu.

Front comun pentru revitalizarea cabinetelor stomatologice şcolare

Revitalizarea cabinetelor stomatologice şcolare reprezintă una dintre priorităţile înscrise pe agenda de activitate a CMS Satu Mare. “Imediat după alegerile care au avut loc săptămâna trecută, am stabilit cu colegii că trebuie să ne mobilizăm în acest scop şi vom insista până când se va înţelege importanţa acestui demers. Mă bazez pe faptul că 80% dintre colegii mei sunt tineri, au potenţial şi sunt decişi să se implice în activitatea pe care doresc s-o desfăşoare cu copiii şi tinerii. Mai rămâne ca şi autorităţile locale, Primăria, Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Direcţia de Sănătate Publică să ni se alăture, fiecare cu forţele şi disponibilităţile pe care le au în scopul asigurării fondurilor necesare pentru dotarea cabinetelor medicale stomatologice” – ne-a declarat preşedintele CMS Satu Mare.

19 şcoli doresc reînfiinţarea cabinetelor stomatologice

La solicitarea preşedintelui CMS Satu Mare, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a întocmit deja o primă listă cu unităţile de învăţământ din municipiu şi judeţ ale căror conduceri s-au pronunţat în favoarea reînfiinţării cabinetelor stomatologice desfiinţate după Revoluţia din 1989. Este vorba despre 19 şcoli, cea mai mare parte din judeţ, atât din municipiul Carei şi oraşele Negreşti Oaş, respectiv Tăşnad, cât şi din mediul rural. În municipiul Satu Mare, între şcolile care sprijină realizarea acestui demers se află Liceul Reformat, Şcolile Generale “Ion Creangă” şi “Octavian Goga”, precum şi alte unităţi de învăţământ. Flaviu Simu afirmă că este convins că, la fel ca în cazul spitalelor, pentru care au fost alocate fonduri, conducerea Consiliului Judeţean Satu Mare va interveni la Ministerul Sănătăţii în vederea asigurării banilor pentru dotarea cu aparatură a cabinetelor stomatologice din şcoli.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.