Reanimare cu doar şase medici


Deoarece aici lupta acerbă împotriva morţii este o preocupare permanentă, Anestezia Terapia Intensivă (ATI) este departe una dintre cele mai grele secţii ale Spitalului Judeţean Satu Mare. Prevăzută cu un număr de nouă saloane, care au în total 31 de paturi – ocupate fără excepţie de pacienţii care reprezintă fiecare în parte un caz grav sau foarte grav – secţia are în total şase medici, 44 de asistenţi medicali (din care lucrează efectiv doar 37, restul fiind în concedii de îngrijire a copilului), 18 infirmiere şi, cu toate că specificul secţiei ar trebui să presupună o igienă desăvârşită, doar două îngrijitoare de curăţenie. Trecând peste alte multe neajunsuri, între care faptul că, în ciuda eforturilor privind asigurarea medicamentelor necesare, cei mai mulţi dintre aparţinătorii bolnavilor sunt trimişi în continuare la farmacie să cumpere leacurile de care este nevoie, imaginea de ansamblu a ATI este completată de faptul că, din cauza numărului insuficient medici, pe secţie este asigurată o singură linie de gardă. Conducerea Consiliului Judeţean Satu Mare nu a rămas nepăsătoare la necesităţile secţiei, astfel că demersurile iniţiate la Ministerul Sănătăţii s-au soldat cu alocarea a nu mai puţin de 1 milion lei în vederea reanimării ATI din cadrul Spitalului Judeţean.

În contradicţie cu cerinţele UE

Şeful secţiei ATI, medicul primar Aurel Lupşa, afirmă că în structura generală a secţiei, înfiinţate odată cu construirea Spitalului Judeţean, în anul 1973, sunt prevăzute trei componente: paturile pentru terapie intensivă, paturile pentru terapie intermediară şi paturile pentru supraveghere post anestezică. În aceste condiţii, nu-i de mirare că nimic din ceea ce există în prezent la ATI şi în ceea ce priveşte modul de desfăşurare a activităţii personalului, nu se pupă cu standardele impuse de Uniunea Europeană (UE). Astfel, dacă UE prevede ca suprafaţa disponibilă pentru un pat la Reanimare să fie de 12 mp, la ATI din cadrul Spitalului Judeţean se ajunge la cel mult 2,5 mp pentru două paturi. UE mai prevede ca saloanele – fiecare cu grupul sanitar propriu – să aibă între unul, două sau cel mult patru paturi, în timp ce la ATI, două dintre saloane au câte şapte paturi, iar şase cu câte două paturi, la care se adaugă salonul-rezervă pentru urgenţe. Şi acestea ar fi doar câteva dintre contradicţii.

Doar şase medici, şi o singură linie de gardă

Secţia ATI este deservită în prezent de doar şase medici, faţă de 15 câţi ar fi necesari în conformitate cu normativele privind asigurarea cu personal în funcţie de numărul de paturi. Acelaşi criteriu impune şi asigurarea a două linii de gardă, dar numărul insuficient de medici nu permite acest lucru – afirmă şeful secţiei ATI. Lucrurile nu stau mai bine nici în ceea ce priveşte asistenţii medicali şi personalul de îngrijire. Astfel, în secţie îşi desfăşoară activitatea 44 de asistenţi medicali, din care şapte se află în concediu de îngrijire a copilului, care asigură asistenţa atât la sălile de operaţie cât şi la Reanimare. Medicul Aurel Lupşa afirmă că, în mod normal şi în conformitate cu cerinţele UE, un asistent medical ar trebui să se ocupe de doi bolnavi, dar pentru că numărul acestora este mic, sunt nevoiţi să asigure permanenţa în ture infernale. Situaţia este la fel de gravă şi în privinţa infirmierelor şi a personalului care se ocupă de curăţenie: 18 în primul caz, şi doar două în cel de-al doilea.

Alte neajunsuri

Despre neajunsurile din secţia ATI, care se răsfâng inevitabil atât asupra personalului cât şi a pacienţilor, ne-a vorbit şi asistenta şefă Szeles Erzsebet. “Pe lângă faptul că în cadrul secţiei ar fi necesară şi o rezervă destinată izolării pacienţilor cu afecţiuni care impun acest lucru, grupurile sanitare sunt insuficiente. În ceea ce priveşte personalul, acesta ar trebui să aibă la dispoziţie, pe secţie, nu la subsolul spitalului, la comun cu ceilalţi, vestiare prevăzute cu grupuri sanitare proprii. Fiind o secţie cu cazuri dificile, la ieşirea din tură ar fi obligatoriu să facem un duş, ceea ce nu este posibil în condiţiile actuale. Cu toate acestea, cu ajutorul unor sponsori dar şi prin contribuţia personală a unora dintre noi, din păcate nu mai mult de 5%, în secţie au fost efectuate unele îmbunătăţiri, cum ar fi înlocuirea unora dintre geamuri cu altele din tâmplărie PVC, refacerea unora dintre grupurile sanitare şi igienizarea” – ne-a declarat asistenta şefă.

Un milion de lei pentru secţia ATI a Spitalului Judeţean

Deşi este la curent cu faptul că Ministerul Sănătăţii a alocat bani în vederea modernizării şi extinderii ATI, şeful secţiei spune că parcă nu-i vine să creadă. “De atâta timp ne confruntăm cu neajunsuri, încât acum ni se pare că este prea frumos să fie adevărat” – afirmă medicul Aurel Lupşa. Şi totuşi este adevărat, deoarece în cadrul programului naţional privind modernizarea secţiilor de Terapie Intensivă ale spitalelor din România, Ministerul Sănătăţii va aloca în acest an 27,875 milioane lei. Scopul programului constă în îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale de care beneficiază pacienţii operaţi sau cei care se află înainte de operaţie. Din bugetul programului naţional, judeţului Satu Mare i-au fost alocaţi 1 milion lei, sumă ce va fi cheltuită pentru reabilitarea secţiei Anestezie Terapie Intensivă. Potrivit celor declarate de Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean, în timpul vizitei pe care a efectuat-o recent la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi la Spitalul de Boli Contagioase, ministrul Cseke Attila a promis că va încerca să găsească fonduri guvernamentale pentru a sprijini proiectul de reabilitare a secţiei ATI. Ministrul Sănătăţii şi-a ţinut promisiunea, iar Consiliul Judeţean Satu Mare a primit deja confirmarea alocării sumei menţionate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.