Bani pentru prima afacere

Statul sare în ajutorul tinerilor care vor să-şi încerce dibăcia în lumea afacerilor. Cei care aleg să porneascvă la drum, au şansa să beneficieze de maxim 10.000 de euro, nerambursabil, pentru cofinanţarea în proporţie de maxim 50% a unor cheltuieli de investiţii sau de operare, garantarea în limită de maxim 80% a unor credite, cât şi un ajutor fiscal, ce constă în plata contribuţiilor sociale pentru maxim patru angajaţi, pe o perioadă de trei ani. În acest program sunt vizaţi tinerii în vârstă de până la 35 de ani, care doresc să înceapă o afacere.

Condiţiile care trebuie îndeplinite de tineri pentru a participa în program, cât şi facilităţile oferite pentru a sprijini şi susţine iniţiativele lor de afacere, sunt reglementate de Ordonanţa de Urgenţă (OUG) 6/2011. Până în prezent, un număr de peste 20 de tineri au vizitat sau contactat Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (OTIMMC) Cluj. O bună parte dintre ei, şi-ar deschide afaceri în domeniul serviciilor, dar şi în producţie sau al comerţului.

Tinerii trebuie să fie la primul contact cu lumea afacerilor

Este bine de ştiut că, începând din 14 februarie, la Oficiul Registrului Comerţului (ORC) a devenit funcţională procedura de înmatriculare a firmelor de tip SRL-D (SRL-Debutant), formă de organizare specifică şi obligatorie pentru participarea în program şi primul pas în parcursul ce trebuie realizat.
Tinerii însă trebuie să îndeplinească şi câteva condiţii pentru a fi eligibili în acest program. Una din acestea este ca tinerii să nu fi participat anterior, ca acţionar sau asociat, într-o altă întreprindere. Dacă au mai avut firme în trecut, nu se vor putea înscrie în program. Pentru ai încuraja pe tineri, la înscrierea firmei, aceştia sunt scutiţi de taxe, toate costurile de înfiinţare a firmei fiind suportate prin program.

Care sunt paşii de urmat?

Cei care doresc să afle mai multe informaţii legat de paşii urmaţi pentru a-şi înfiinţa un SRL-D (SRL-Debut), nu au decât să acceseze site-ul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM) – www.aippimm.ro, unde a fost deja postat „Ghidul solicitantului” aferent acesui program. Acest ghid prezintă regulile pentru pregătirea, întocmirea şi depunerea on-line a planurilor de afaceri şi descrie modalitatea de selecţie, aprobare şi derulare a finanţării. Totodată, au fost publicate şi formularele specifice documentaţiei care va trebui depusă, inclusiv un model de plan de afacere, realizat pe structura formularelor care vor trebui să fie completate la înscrierea on-line.

„Primul venit – primul servit”

Primul hop la care vor fi supuşi tinerii care “visează” să-şi încropească o afacere va fi înscrierea on-line. Înscrierile vor debuta marţi, cu începere de la ora 10.00, pe site-ul mai sus amintit sau accesând link-ul http://programenationale2011.aippimm.ro/. După crearea unui cont personalizat de acces, solicitanţii vor trebui să completeze on-line datele de identificare ale firmei proaspăt constituite, să-şi descrie afacerea pe care intenţionează să o înceapă, dar să treacă şi câteva elemente din planul de afaceri redactat în acest scop. Acceptarea pentru participare în acest program se va face conform principiului “primul venit – primul servit”, realizat electronic prin procesul de înscriere on-line, cu condiţia obţinerii a cel puţin 60 de puncte. Toate detaliile procedurii de înscriere on-line sunt prezentate foarte sugestiv, în text şi imagini, în „Ghidul solicitantului”.

Informaţii în „Ghidul solicitantului”

În paginile ghidului, solicitanţii vor găsi şi domeniile de activitate (codurile CAEN) care sunt excluse de la finanţarea prin acest program, tipurile de cheltuieli eligibile şi paşii care trebuie urmaţi, atât în procesul de înscriere on-line, cât şi în continuare, până la finalizarea implementării proiectului şi demararea afacerii propriu-zise.
Procedura de înscriere on-line se va încheia după ce sumele solicitate de către întreprinzători vor atinge limita maximă a bugetului alocat programului (21 milioane lei). Funcţie de interesul manifestat la nivel naţional pentru participarea în acest program şi ţinând cont că procesul de înmatriculare al firmei de tip SRL-D trebuie să fie finalizat la Oficiul Registrului Comeţului, procesul de înscriere on-line se poate întinde pe durata a mai multe zile.

Ce vor face întârziaţii?

Întreprinzătorii care, din diverse motive, nu vor reuşi să finalizeze procesul de înscriere on-line sau, în urma înscrierii, se vor afla pe o poziţie care nu le va permite obţinerea unei finanţări, vor avea posibilitatea de a participa cu firma nou constituită şi la alte programe implementate de AIPPIMM în cursul anului 2011, sau la ediţia de anul viitor al acestui program.
Cei care au de gând să ceară personal informaţii de la consilierul sătmărean al programului, o pot face la Centrul de Informare, Asistenţă şi Instruire (CIAI) Satu Mare, ce funcţionează în clădirea Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI), str. Decebal nr 4. etaj II, cam 203. Persoana de contact este Cristian Raţiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.