Se caută un incinerator mai mare

Înmulţirea cazurilor de trichineloză din judeţ, pune Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) respectiv, autorităţile locale în faţa unor noi probleme. Legea spune că animalul infestat cu trichinella sau, care are vreo boală cu potenţial de transmitere a infecţiei, trebuie sechestrată, şi incinerată.

Cu toate că judeţul Satu Mare dispune de un incinerator în cadrul DSV, capacitatea scăzută a acestuia nu permite arderea a unor cantităţi mai mari de deşeuri animale. Incineratorul a fost proiectat pentru distrugerea deşeurilor de laborator. „Funcţionează din 2006 şi a costat 110.000 euro”, spune directorul executiv al DSV Satu Mare, dr. Dorin Mauer.

Astfel că, în cele şapte cazuri de trichineloză înregistrate în acest an, inspectorii DSV au apelat la societatea SC PROTAN SA, singura în măsură să preia cantităţi mai mari de deşeuri animale. Însă, societatea respectivă îşi are sediul la Dej, ceea ce reprezintă costuri suplimentare, atât de transport cât şi de incinerare.

Directorul executiv al DSV spune că plata acestor facturi le revine în întregime consiliilor locale pe raza cărora a fost depistat animalul bolnav. “Cea mai afectată comună în acest an, a fost Lazuri. Am avut trei cazuri de trichineloză raportate de medicul veterinar din localitate. Apoi, am avut câte un caz la: Tăşnad, Doba, Berveni şi Pişcolt”, spune directorul DSV.

Costurile de incinerare sunt destul de mari

Şi cum bugeteler locale sunt destul de subţiate şi în acest an, edilii locali nu sunt prea încântaţi de faptul că plata contravalorii serviciilor de transport şi incinerare le revine chiar lor.

“La primul caz din Lazuri, primarul nu a spus nimic. Însă, în al doilea şi în al treilea caz, m-a sunat revoltat că, el nu are bani să plătească curentul şi ajutorul social, de unde să mai scoată bani şi pentru serviciile de ecarisaj? Am înţeles că, a plătit aproximativ 1.100 lei pentru incinerare şi transport, în condiţiile în care, valoarea animalului a fost poate de, 700-800 de lei. Pe undeva e de înţeles”, explică dr. Dorin Mauer.

Potrivit şefului DSV, contravaloarea serviciilor de transport şi incinerare nu este tocmai ieftină. Firma din Dej calculează un tarif de 1,3 euro pentru fiecare km parcurs, la care se adaugă costul incinerării care, este de 0,3 euro pe kg. “Făcând un simplu calcul, dacă luăm în considerare un porc de 100 de kg, doar pentru incinerare se percep 30 de euro. Până la Dej să considerăm că ar fi 100 de km, înmulţit cu 1,3 euro, ne dă 130 de euro. Deci, în total ajungem pe undeva pe la 160 de euro. Primarul din Lazuri, spre exemplu, a achitat pe undeva între 1.000 şi 1.100 lei pentru fiecare animal incinerat”, explică directorul executiv al DSV.

Se caută soluţii pentru un incinerator mai mare

Incineratorul DSV-ului este folosit doar pentru distrugerea deşeurilor de laborator, pentru care, capacitatea de 200 de kg este chiar suficient. Dr. Dorin Mauer este însă convins că, nu ar putea face faţă în cazul în care ar apare vreo boală epizootică care, ar necesita folosirea unor incineratoare mult mai mari.

Pentru a găsi o rezolvare cât mai urgentă şi, de ce nu (?), pentru a oferi servicii mult mai ieftine, şeful DSV a trimis o adresă atât Instituţiei Prefectului cât şi preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Csehi Árpád, cerându-le ajutorul pentru rezolvarea situaţiei.

“Am propus două soluţii: înfiinţarea unei unităţi de incinerare pe raza judeţului nostru sau, identificarea unui spaţiu, desigur dotat cu cele necesare, unde să putem depozita deşeurile animale, astfel încât, să solicităm firma din Dej doar când se adună o cantitate mai mare. Preşedintele CJ mi-a spus că va încerca accesarea unor fonduri europene pentru una dintre cele două soluţii propuse, împreună cu cei din judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg, deoarece, am înţeles că şi ei se confruntă cu aceleaşi probleme”, spune dr. Dorin Mauer.

Incineratorul de la DSV, nu ar putea în nici un caz să prelucreze mai mult de 200 de kg de deşeuri pe zi. Potrivit şefului DSV, incineratorul necesită o preîncălzire de o oră, după care, deşeurile ard două ore, iar răcirea presupune alte trei ore. “Dacă am avea un incinerator de capacitate mare, în mod sigur am fi contactaţi şi de cei din judeţele vecine. Aşa că, am putea şi noi, ca instituţie, să obţinem mai mulţi bani extrabugetari.

Am făcut o simulare, luând în considerare toate elementele: curentul electric, gazul, transportul. La un simplu calcul, ne-a ieşit că, incinerarea unui animal de 100 de kg ar costa pe undeva între 450 şi 500 de lei”, explică dr. Dorin Mauer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.