Eckstein-Kovács Péter, în campanie electorală la Satu Mare

Lupta pentru şefia UDMR, l-a mai adus la Satu Mare pe unul dintre candidaţi. Consilierul prezidenţial pe problemele minorităţilor naţionale, Eckstein-Kovács Péter, a venit să-şi prezinte oferta electorală delegaţiei sătmărene care va fi prezentă la scrutinul din 26-27 februarie, ce va avea loc la Oradea.

Cu toate că este vorba despre unul din liderii Uniunii, la conferinţa de presă nu a fost prezent nici unul dintre aleşii UDMR de Satu Mare. Pentru a-i scăpa basma-curată, Eckstein a spus că, se va întâlni separat cu membri delegaţiei care care va merge la Congresul de la Oradea. „Cu presa mă descurc şi singur”, explică cu un surâs amar liderul UDMR. Totuşi, este de remarcat faptul că, la vizita lui Kelemen Hunor la Satu Mare, acesta a fost însoţit şi de liderii UDMR locali. Să fie oare un semn al orientării organizaţiei judeţene în ceea ce priveşte scrutinul de la Oradea? Rămâne de văzut.

Afirmaţii cu iz electoral

Probleme sunt cu duiumul, susţine liderul UDMR. Reprezentativitatea unor judeţe în Biroul Executiv al UDMR lasă mult de dorit. Judeţul Satu Mare, spre exemplu, nu are reprezentanţi la nivelul forurilor decizionale ale Uniunii, „cu toate că, şi la Satu Mare UDMR a câştigat tot ce se putea câştiga în urma unor alegeri. Eu înţeleg şi supărarea unora. UDMR Satu Mare, nu are reprezentanţi nici la nivel de ministere, ceea ce nu este un lucru corect”, a precizat candidatul la şefia Uniunii.

Eckstein se vede preşedintele UDMR

Eckstein-Kovács Péter s-a declarat convins că va câştiga alegerile pentru funcţia de preşedinte a Uniunii, însă numai în condiţiile în care votul va fi secret. Acesta este pornit să facă schimbări radicale în sânul UDMR, dacă va fi ales preşedinte. În cadrul conferinţei de presă organizastă astăzi, la sediul UDMR Satu Mare, Eckstein şi-a manifestat dezacordul faţă de unele măsuri pregătite de contracandidaţii săi, Kelemen Hunor şi Gergely Olasz, care ar dori ca Uniunea să urmeze aceaşi politică ca în ultimii 21 de ani. “Doresc să schimb verticalitatea partidului. Nu sunt de acord cu multe lucruri. Spre exemplu, nu este nevoie de înfiinţarea postului de vicepreşedinte politic, deoarece responsabilitatea politică îi aparţine preşedintelui Uniunii, şi el este cel care trebuie să acţioneze în problemele politice. Consider o problemă şi faptul că UDMR şi-a pierdut în cursul anilor majoritatea susţinătorilor intelectuali. Cred că, readucerea intelectualilor este necesară”, a precizat Eckstein.

Se concentreză doar pe alegeri

Deşi se discută mult despre ieşirea sau rămânerea la guvernare a partidului din care face parte, Eckstein spune că, acum nu este momentul pentru astfel de discuţii, deşi este mereu întrebat de poziţia sa faţă de această problematică. “S-a spus că UDMR este ca o femeie cu moravuri uşoare, deoarece, în decursul celor peste două decenii de existenţă, s-a alăturat când unuia când altuia. Eu văd altfel această problemă. Participarea la guvernare este una din politicile esenţiale a Uniunii deoarece, doar aşa ne putem expune şi noi punctul de vedere. Eu sunt deschis către negocieri şi cu partidele din opoziţie. Însă, în prezent avem un Congres, şi eu mă concentrez doar pe alegeri. După, dacă voi fi ales preşedinte, putem discuta”, a precizat demnitarul.

„Accederea în Parlament este cel mai important lucru”

Discursul lui Eckstein-Kovács Péter “a lovit” uşor şi în ceilalţi doi candidaţi la şefia Uniunii. “Cred că eu pot aduce UDMR, în alegeri, la un procent mai mare decât este acum în sondaje. Dacă contracandidaţii mei se mulţumesc cu acel 3-4% la cât suntem cotaţi în prezent, eu le spun că, pentru alegerile Parlamentare e nevoie de 5%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.