Biblioteci fără bibliotecari

Deşi o mare parte dintre comunele judeţului Satu Mare dispun de Biblioteci Comunale, sunt totuşi localităţi, în care, accesul la astfel de servicii este limitată. Pe de o parte, din cauza lipsei de biblioteci şi, pe de altă parte din cauza lipsei de interes a edililor locali.

Potrivit datelor statistice, un număr de şapte comune duc lipsă sau de spaţii pentru biblioteci sau, nu au personal calificat în acest sens. Mai mult decât atât, sunt localităţi în care, bibliotecile existente mai demult, au fost desfiinţate sau, clădirile în care au funcţionat s-a degradat şi au devenit cu totul improprii pentru continuarea activităţii. “Sunt comune în care, cărţile au ajuns în saci. Nu au spaţiu, aşa că, mii de volume zac înghesuite în saci sau în vreun colţ de clădire”, explică Angela Câmpean, şefa Sericiului de achiziţii şi metodic din cadrul Bibliotecii Judeţene (BJ) Satu Mare.

Comune cu probleme …

Spre exemplu, comuna Andrid, deşi are bibliotecă care dispune de un spaţiu mare, dar şi de fond de carte destul de consistentă, nu are bibliotecar. Biblioteca din Călineşti Oaş este într-un spaţiu impropriu. Craidorolţul, nu are bibliotecă. La Gherţa Mică, situaţia este puţin mai aparte, având în vedere faptul că, “nu are spaţiu disponibil pentru bibliotecă, iar cărţile au ajuns înghesuite în nişte saci”, spune Angela Câmpean. Situaţia este cumva asemănătoare şi la Oraşu Nou, unde, cărţi sunt, dar nu au spaţiu.
Probleme sunt şi la Săcăşeni. Biblioteca comunală deşi este într-un spaţiu adecvat, nu are bibliotecar. “Bibliotecara s-a pensionat, aşa că, aşteptăm ca cineva să preia gestiunea acestei instituţii”, spune şefa Serviciului de achiziţii şi metodic de la BJ Satu Mare. Cititorii din Săuca se lovesc şi ei de probleme. Biblioteca este într-un spaţiu impropriu, dar, nu au nici bibliotecar.

Totuşi, există şi edili care, abia aşteaptă să aibă şi o bibliotecă în comunele pe care le administrează. Aici este vorba despre comunele nou înfiinţate. De exemplu, edilii din Racşa şi-au manifestat deja interesul de a înfiinţa o bibliotecă pe raza comunei. Agrişul la fel. “Primarul din Agriş, este foarte deschis pentru promovarea culturii”, spune Angela Câmpean. Ciumeşti, Porumbeşti şi Cămin sunt alte comune care au în vedere înfiinţarea de biblioteci.

“Recorderii” judeţului

În altă ordine de idei, unele Biblioteci Comunale au un număr extrem de mare de cărţi. În unele cazuri, fondul de carte depăşeşte chiar 10.000 de volume. “Recorderii” sunt bibliotecile din: Medieşu Aurit care dispune, de un fond de carte de aproape 14.000 de volume, Viile Satu Mare, cu 13.000 de cărţi şi comuna Turţ. Însă, sunt şi alte comune cu un fond de carte ce depăşeşte 10.000 de volume. În această categorie mai intră Berveni, Halmeu, Căpleni, Hodod, Homoroade, Odoreu, Pomi, Supur, Tarna Mare şi Bixad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.