Hai la haine neamule…!

Lume multă, înghesuială, zgomot ce te lua cu ameţeală, mirosuri numai bune de adulmecat venite dinspre grătarele ce prăjeau mititeii şi cârnaţii serviţi apoi cu câte o halbă de bere. O „salată” de muzică ţigănească, manele şi populară dar şi acorduri de muzică uşoară venite de aiurea luau parte la alcătuirea unei imagini perfecte de iarmaroc: Piaţa de vechituri din Satu Mare.

Vremea mai puţin rece dar mai ales soarele i-a scos pe sătmăreni din case. Unii erau doar în trecere pe când alţii, hotărâţi să cumpere la un preţ cât mai scăzut obiectele pe care au pus ochii, s-au luat la negociat. Şi aveau din ce alege!

Haine la preţuri derizorii

Tarabele s-au umplut de tot felul de mărfuri. Haine scoase la vânzare la preţuri cât se poate de mici, cărţi, aragaze, butelii de gaz, calculatoare, încălţăminte, telefoane mobile, jucării şi, nelipsitele cadouri de Valentine’s Day. Inimioarele roşii ca focul şi jucăriile din pluş au ajuns şi în Piaţa de vechituri însă sătmărenii au rămas indiferenţi la chemările disperate a vânzătorilor de cadouri. Pantaloni de trening, la preţuri începând de la 2 lei, geci din piele la 10 lei, pantofi la 5 lei perechea, sacouri la 10 lei sau puloverele la 5-7 lei bucata au atras cea mai mare parte a cumpărătorilor. Totul e negociabil mai ales când marfa scoasă la mezat este cât mai grabnic de vânzare.

O butelie de aragaz costa 120 de lei, însă omul lăsa preţul pentru cel care punea banii jos chiar la 80 de lei. Totul depinde de arta de a negocia. Aragaze la 250 lei dar şi telefoane începând de la 30 de lei până la 100 de euro, pentru toate gusturile şi mai ales … buzunarele.

Cultură, la un leu

Nici cărţile nu aveau prea mare căutare în rândul sătmărenilor. Oferite la început la preţul de 5-6 lei bucata vânzătorii au mirosit numaidecât că şansa nu le surâde nicidecum. Pentru a se alege totuşi cu ceva bănuţi au mai scăzut din preţ ca în final să ajungă să-şi vândă cărţile la 1 leu bucata. Însă nici aşa sătmărenii nu s-au înghesuit pe la tarabele acestora.

Oricum, „spartul târgului” i-a găsit pe cei mai mulţi vânzători cu marfa pe tarabe. Unii, vechi în ale meseriei, s-au obişnuit deja. Aceştia aşteaptă piaţa de miercuri pentru a-şi afişa din nou preţurile. Până atunci, mai au câteva zile să-şi regândească politica de marketing. Poate că vor da … marea lovitură!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.