Kelemen Hunor vrea să cadă la pace cu Tokes Laszlo


Prezent astăzi la Satu Mare în dublă calitate de ministru al Culturii şi candidat la funcţia de preşedinte al UDMR, Kelemen Hunor a vorbit într-o conferinţă de presă atât despre sprijinul pe care îl va acorda judeţului Satu Mare în vederea realizării unor obiective importante, cât şi despre ceea ce consideră că-l îndreptăţeşte să candideze la preşedenţia UDMR, respectiv rolul şi intenţiile UDMR în perspectivă. Alături de Kelemen Hunor, la conferinţa de presă au fost prezenţi Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare şi primarul Iuliu Ilyes.

Înţelegere cu Tokes pentru siguranţa UDMR în Parlament
Vorbind despre motivele ce l-au determinat să candideze la şefia UDMR, Kelemen Hunor a afirmat că înainte de toate se bazează pe experienţa politică dobândită în cei 15 ani de când îndeplineşte diverse funcţii politice şi administrative. Pe lângă acest aspect, Kelemen Hunor a menţionat că în platforma program a subliniat schimbările importante pe care doreşte să le facă la nivelul conducerii UDMR, inclusiv prin schimbarea generaţiei. Candidatul la preşedenţia UDMR a mai menţionat că are în vedere reorganizarea preşedenţiei executive a partidului, prin separarea funcţiilor politice de cele administrative, respectiv înfiinţarea unui post de vicepreşedinte politic.În ceea ce priveşte priorităţile guvernamentale ale UDMR, Kelemen Hunor a afirmat ca deosebit de importante votarea legii minorităţilor naţionale, aflată de mult timp în Parlamentul României, şi a celei privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare. De asemenea, referindu-se la prezenţa UDMR în coaliţia de guvernământ, candidatul la funcţia de preşedinte al UDMR a afirmat că a propus semnarea unui protocol în această privinţă, demers care urmează a fi finalizat peste aproximativ zece zile. Totodată, Kelemen Hunor a afirmat că deosebit de importantă este relaţia cu celelalte organizaţii maghiare, iar în acest sens a subliniat faptul că, imediat după Congresul UDMR va avea loc o discuţie cu europarlamentarul Tokes Laszlo în vederea stabilirii unor obiective comune menite să ferească UDM’R de pericolul de-a nu mai ajunge în Parlament. “Trebuie să se înţeleagă că avem un singur aliat, comunitatea maghiară! Restul depinde de contextul politic, cu menţiunea că rămânem deschişi la dialog” – a afirmat Kelemen Hunor.

Sprijin şi lobby pentru Satu Mare
În partea a doua a conferinţei de presă, preşedintele Csehi Arpad s-a referit la discuţiile purtate azi dimineaţă de ministrul Culturii, Kelemen Hunor, cu reprezentanţii administraţiei locale sătmărene. Csehi Arpad a precizat că, pe lângă problemele privind activitatea culturală, au fost abordate aspecte privind dezvoltarea infrastructurii judeţului Satu Mare. Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare a afirmat că i-a solicitat ministrului Kelemen Hunor ca, în viitoarea şedinţă a Guvernului să susţină proiectul şoselei de centură, pentru care a fost cerut sprijinul vicepremierului Marko Bela. Alte solicitări vizează includerea cu prioritate a municipiului Satu Mare în programul naţional privind construirea de săli polivalente, găsirea unei soluţii pentru un nou sediu al Bibliotecii Judeţene, precum şi implicarea în vederea reinstalării plăcuţelor bilingve la intrarea în localităţile ale căror cetăţeni maghiari reprezintă mai mult de 20%, care au fost demontate când s-a lucrat la reabilitarea DN 19. La rândul său, Kelemen Hunor a afirmat că aşteaptă din partea conducerii Consiliului Judeţean solicitări pentru finanţarea de către Ministerul Culturii a Festivalului Naţionalităţilor de la Bogdand, precum şi a altor evenimente culturale de interes judeţean.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.