Bugetul municipiului Satu Mare pe anul 2011, a fost aprobat


Într-o şedinţă care a durat aproximativ zece minute, consilierii locali au votat astăzi bugetul municipiuluii Satu Mare pe anul 2011. Pentru că înregistrarea şedinţei este transmisă integral pe posturile locale de televiziune, primarul Iuliu Ilyes a menţionat că, deşi bugetul a fost votat foarte repede, timpul alocat analizării proiectelor de hotărâre aprobate astăzi a fost lung, astfel că populaţia nu are motive să-i bănuiască de superficialitate pe consilieri. După încheierea şedinţei, edilul şef s-a referit la situaţia tensionată din Primărie determinată de nemulţumirile angajaţilor care s-au trezit că iau lefuri mult mai mici decât chiar conducătorii auto de la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale.

Un buget de zece minute

Cele patru proiecte de hotărâre aprobate astăzi de către consilieri, toate având ca obiect bugetul municipiului pentru anul 2011, au fost cu referire la bugetul local de venituri şi cheltuieli al municipiului – în valoare totală de 184.507.916 lei, din care 166.560.041 lei la secţiunea de funcţionare, iar 17.947.875 lei la secţiunea de dezvoltare – bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiilor finanţate integral din venituri proprii – în valoare totală de 13.492.559 lei, din care 12.301.559 lei la secţiunea de funcţionare, iar 1.191.000 lei la secţiunea de dezvoltare – bugetul de venituri şi cheltuieli finanţate integral sau parţial din venituri proprii – în valoare totală de 9.406.267 lei, din care 9.218.267 lei la secţiunea de funcţionare, iar 188.000 lei la secţiunea de dezvoltare, respectiv bugetul general consolidat – cifrat la 204.280.475 lei, sumă rezultată din cumularea bugetelor menţionate, la care se adaugă bugetul împrumuturilor interne – 854.000 lei – şi a celor externe – 3.846.000 lei.

Supărări în Primărie

La încheierea şedinţei, răspunzând întrebării adresate de consiliera PSD Eugenia Ardelean, cu privire la nemulţumirile existente în rândul angajaţilor Primăriei din cauza salariilor foarte mari, în unele cazuri, şi extrem de mici, la polul opus, primarul a oferit explicaţii, la fel ca în conferinţa de presă de miercuri. Ilyes a arătat că, absolut justificate, nemulţumirile angajaţilor sunt determinate exclusiv de degringolada generată de noul sistem de retribuire a bugetarilor. În condiţiile în care, după ce a apărut legea salarizării unice, a apărut şi legea privind acordarea salariilor în anul 2011. În felul acesta s-au creat anomalii în sistemul de salarizare, care permit, de exemplu, ca salariul unui şofer de Direcţia de Impozite şi Taxe Locale să ajungă la peste 3.000 lei, în timp ce salariul primarului nu depăşeşte 2.600 lei.De altfel, Iuliu Ilyes a subliniat miercuri că salariile a cel puţin un sfert dintre angajaţii DITL, precum şi cele ale directorilor de instituţii subordonate Primăriei, sunt mult mai mari decât ale primarului şi viceprimarilor.

4 Comentarii la "Bugetul municipiului Satu Mare pe anul 2011, a fost aprobat"

 1. sanda   10 februarie 2011 at 8:26 pm

  cind vine coica la primarie o sa dea medicamente la toti

  Răspunde
 2. cozma   11 februarie 2011 at 9:15 am

  sa le fie rusine ca nu m-au lasat sa vorbesc la sedinta chiar daca m-am inscris au spus ca nu este diverse la ordinea de zi!

  Răspunde
 3. Nits Janos   11 februarie 2011 at 6:10 pm

  Stimate Dl. Cozma Alexandru,

  După încheierea ședinței din data de 10 februarie, am stat de vorbă împreună, despre motivul supărării Dvs-tră pentru faptul că nu ați primit cuvânt la sfârșitul ședinței. Atunci v-am promis, că o să verific, atât anunțul publicat de Primăria, cât și scrisoarea Dvs, pe care nici eu și o mare parte a colegilor încă nici nu primisem. Încerc să vă exprim aici esența problemei, ca să discutăm mai detailat, vă stau la dispoziție Dvs.:

  1.Extras din anunț ul Primăriei: „Cei interesaţi pot transmite, în scris propuneri, sugestii cu valoare de recomandare privind conţinutul bugetului. Sugestiile şi propunerile dumneavoastră vor fi prezentate în cadrul şedinţei Consiliului local din data de 10.02.2011. ” În această parte al anunțului există o lipsă care generează o altă neînțelegere și anume: s-a omis publicarea unei date rezonabile pentru depunerea propunerilor, care nu în timpul ședinței ar fi trebuit prezentate consilierilor, ci mult mai devreme, pentru a avea timp de a prelucra aceste propuneri.

  2. Scrisoarea Dvs, (primită și citită după ședință) a fost depusă și înregistrată în data de 09.02.2011, repartizat consilierilor în data de 10.02.2011prin email, conține o serie de propuneri concrete, care în situația dată, nici nu au putut fi luate în considerare, fără a fi analzate în prealabil.

  3.Marea majoritate a propunerilor Dvs, necesită o analiză mult mai detailată, relevând inclusiv și consecințele colaterale.

  4.Conform regulamentului de funcționare al C.L. discutarea proiectelor de hotărâri în comisii se fac înainte de ședință cu cel puțin 2-3 zile (în unele cazuri și săptămâni), nemaivorbind de faptul, că primadată executivul trebuie să aibă timp să prelucreze propunerile primite de la populație.

  5.Mențin părerea că la sfârșitul ședinței nu ați fi putu primii cuvânt, pentru că regulamentul interzice acest lucru la ședințele extraordinare. Și încă un lucru important, ședințele C.L. sunt deschise pentru public dar ședința nu este o dezbatere publică.

  6.Până la prima rectificare a bugetului vor fi analizate propunerile Dvs și veți primii răspuns în mod oficial de la cei car au aceasta sarcină.

  Cu stimă și respect Nits Janos, consilier municipal.

  Răspunde
 4. cozma   12 februarie 2011 at 10:24 am

  nu ma intereseaza ce ziceti eu am vrut sa vorbesc la sedinta. de ce nu vorbesc oameni la sedinta daca nu este diverse?

  Răspunde

Scrie un comentariu