Criza a dat iama şi în Muzeul Judeţean

Din peste 80 de angajaţi, au rămas cu 70, dintre care opt sunt portari. Şoferii lipsesc cu desâvârşire din organigrama instituţiei, drept urmare „conduce cine poate”. Cam aşa arată varianta pe scurt a bilanţului de personal al Muzeului Judeţean Satu Mare. Criza economică se pare că nu i-a ocolit nici pe muzeografii şi istoricii instituţiei de cultură. Pe de o parte, a lovit în personal, iar pe de altă parte le-a tăiat şi lor din lefuri care, “şi aşa sunt destul de mici în domeniul culturii”, spune directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, dr. Liviu Marta.

„Am avea nevoie de etnografi, deoarece am putea dezvolta o serie de proiecte în acest sens. Şoferi nu avem de ani de zile”, explică directorul instituţiei. Cu toate acestea au învăţat să se descurce şi în condiţiile de restrişte. Fondurile europene, banii alocaţi de Consiliul Judeţean (CJ) şi, nu în ultimul rând de Ministerul Culturii, mai sunt înmulţiţi şi cu sumele provenite din cofinanţările instituţiei. Au învăţat să facă bani, fără să întindă mâna la sponsori care, „în vremurile astea nici aşa nu dau nici un leu pentru cultură. Pe de o parte, funcţionăm şi noi ca nişte prestatori de servicii”, spune şeful Muzeului Judeţean.

Poate presimţind criza care se va abate şi măcina tot ce găseşte în cale, unii s-au pensionat iar alţii, au plecat de bună voie, căutându-şi alte slujbe. Oricum această reducere de personal le cam pune greutăţi celor rămaşi prin “ograda” Muzeului. Proiectele europene pe care încearcă şi, în bună parte reuşesc să le acceseze, ar necesita suplimentarea de personal. “Suntem destul de solicitaţi. Lucrăm atât la întocmirea proiectelor cât şi la Muzeu”, explică şeful instituţiei sătmărene.

Pentru a-şi acoperii nevoile financiare, pe lângă banii alocaţi de către CJ sau de Ministerul Culturii, conducerea Muzeului se avântă în tot felul de proiecte, de “prestări de servicii”. “De exemplu, dacă se construieşte un drum, sau se face vreo construcţie, legea spune că trebuie să fie chemat şi un arheolog la faţa locului. În cazul în care se găseşte vreun obiect arheologic, acesta trebuie conservat. Desigur, toate acestea se fac contra cost”, explică dr. Liviu Marta.

Cu toate acestea, bani mai vin şi de la Minister. Astfel, anul trecut, instituţia a primit 50.000 de lei pentru a repera siturile şi monumentele istorice de pe raza judeţului. Continuarea proiectul este însă sub semnul întrebării deoarece nu se ştie dacă bugetul de stat permite ducerea la bun sfârşit al acestuia. Chiar dacă criza îi loveşte şi pe ei, dr. Liviu Marta spune că, pe anul în curs au bani să acopere cheltuielile materiale şi salariile. În rest, se bazează pe proiectele europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.