Toate-s vechi şi nouă toate …

Noua Lege a învăţământului, dă tot mai multe bătăi de cap cadrelor didactice. Nici judeţul nostru nu face notă aparte de la răzmeriţa care mocneşte în rândul dascălilor. Pentru a se sfătuii cu ceilalţi şefi de sindicat din ţară şi, pentru a găsii soluţii care să împace “şi capra şi varza”, Ioan Drăgan, secretarul general al Sindicatului Educaţiei Naţionale (FEN) Satu Mare, a luat drumul Bucureştiului.
“Problemele sunt multe şi, greu de rezumat în câteva cuvinte. Greutăţi am avut şi în anii trecuţi deoarece, învăţământul a fost întotdeauna oaia neagră a guvernărilor care s-au succedat. Însă, în prezent, situaţia este destul de critică”, îşi spune oful liderul FEN de Satu Mare.

Începând cu salarizarea profesorilor şi, până la unele prevederi legale care nu fac decât să taie pofta tinerilor dascăli de a-şi începe cariera la catedră, cu trecerea anilor, problemele s-au înmulţit. Temerile sunt multe, posturile s-au redus. “Dacă în urmă cu câţiva ani, legea permitea unui profesor să se pensioneze chiar cu trei ani mai repede decât limita legală şi, să beneficieze de pensia integrală, în prezent situaţia este mult schimbată. E drept, profesorilor le este îngăduit să intre în pensie chiar cu cinci ani mai repede decât limita legală de pensionare, însă, nu beneficiază decât de jumătate din pensie. Aşa că, nu mai riscă nimeni”, explică Ioan Drăgan.

Salarizarea este o altă problemă cu care se luptă profesorii. Potrivit liderului de sindicat sătmărean, “am intrat în 2010 cu o majorare de salariu de 37%. Pe hârtie. Legea nu s-a aplicat niciodată. Pentru ca mai târziu, să ne trezim că guvernanţii ne taie 15% din venituri, aşa că, dacă luăm în considerare promisiunile de la începutul anului trecut, noi am pierdut pe undeva între 40 şi 50% din venit”.

Nici profesorii debutanţi nu sunt încurajaţi de noua Lege a învăţământului. Mai mult decât atât, acesta este o piedică în calea tinerilor care vor să se dedice catedrei, susţine Ioan Drăgan. Potrivit acestuia, un profesor care doreşte să predea la liceu, trebuie să urmeze cursurile unui masterat de doi ani, după care urmează stagiatura de un an, perioadă în care nu are asigurat locul de muncă. Şi, la toate acestea se mai adaugă cei trei ani de facultate.

“Deci, ajungem pe undeva la şase ani. E mult prea mult. Tânărul profesor nu are astfel nici o siguranţă că, după terminarea masteratului şi a stagiaturii, va obţine un loc de muncă”, explică Ioan Drăgan. În ce măsură îşi vor găsi rezolvarea problemele înşirate de Ioan Drăgan? Greu de anticipat. „Noua lege e o piedică în calea învăţământului. Nu ne avantajează cu nimic”, a mai ţinut să precizeze secretarul general al FEN.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.