Poftă bună, sătmăreni!


“Seminţe Delicioase” asortate cu picioruşe de şoricei. Orez mărunţit de o armată întreagă de gărgăriţe dar şi pâine “sărată” cu muc de ţigară. Sunt doar câteva dintre delicatesele descoperite zilele trecute, de către inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare. Nu e o glumă! Aşa că, aveţi grijă ce cumpăraţi de pe rafturile magazinelor sătmărene.

Cum de a ajuns mucul de ţigară în aluatul de pâine? Sau, picioruşul de şoarece în pachetul de seminţe? Ori, poate ne omorâm mintea să descifrăm miracolul prin care gărgăriţele, vii, minune mare(!) au ajuns în pachetele de orez? Asemenea mistere, cu greu îşi vor găsii răspunsul într-un viitor, cât de cât, rezonabil.

Potrivit inspectorului şef al CJPC Satu Mare, Valentin Breban, pâinea a fost frământată, dospită şi coaptă în cuptoarele unei brutării din Micro 17. Iar pachetul de “Seminţe Delicioase” (nume cât se poate de nimerit pentru boabele de floarea soarelui asortate cu resturi de şoarece) provin din Ungaria. Aşa că, nu doar la noi se întâmplă asemenea ciudăţenii!

“Sătmăreanul care a venit cu seminţele, a cumpărat patru pachete, însă celelalte au fost curate. În urma verificărilor efectuate, importatorul a fost amendat cu 2.000 de lei, iar cantitatea de aproximativ 430 de kg a fost oprită de la comercializare”, explică Valentin Breban. În ceea ce priveşte brutăria, dar şi magazinul de unde cumpărătorul s-a aprovizionat cu pâinea “păcătoasă”, riscă amenzi între 1.000 şi 5.000 de lei.

Povestea cu orezul „atacat” de gărgăriţe, este mult mai încurcată, având în vedere faptul că, în joc va intra şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Valentin Breban este de părere că măsura este cât se poate de justă, având în vedere calitatea şi cantitatea de orez oprit de la comercializare. Mai mult decât atât, este vorba despre un lanţ de magazine ce se vor “de prestigiu” (Supermarket-ul METRO), aşa că, se impun verificări la sânge, promite comisarul şef al CJPC Satu Mare.

„Înainte de a le pune pe rafturi, produsele trebuie verificate şi de către comercianţi. Aşa că, nu doar producătorii se fac vinovaţi în asemenea cazuri. Şi comercianţii îşi au partea lor de vină”, a precizat Breban.
De altfel, orezul provine din Grecia şi, mai mult decât atât, (poate pentru a ne mira şi mai mult), este vorba despre un produs de calitatea I, cu termenul de valabilitate ce expiră doar în 2012! Pentru a le tăia pofta de a mai scoate la vânzare asemenea produse, inspectorii au oprit definitiv de la comercializare 1.052 de kg de orez.

Un Comentariu la "Poftă bună, sătmăreni!"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.