Condiţii de dinainte de ’89 în la APM Satu Mare

Acoperişul distrus, ce lasă să se strecoare ploaia, pereţi plini de igrasie, laboratoare neacreditate conform normelor europene. Şi, toate din cauza tergiversării unui proces de retrocedare iniţiat încă în 2005 de către proprietarii terenului pe care este amplasat sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare.

De altfel, nu doar APM are probleme cu spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea. Nici Garda de Mediu sau, S.C. Electrica S.A., nu fac notă aparte, explică directorul executiv al APM, Elisabeta Békéssy. Mai mult decât atât, jocul de-a “alba-neagra” îi lipseşte şi de banii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) dar şi de eventualele fonduri europene, pe care, susţine conducerea instituţiei, “nici nu îndrăznim să-i accesăm. Deoarece, condiţiile juridice actuale, nu ne permit aşa ceva”.

Situaţia este cu atât mai paradoxală cu cât clădirea APM Satu Mare este în proprietatea Ministerului Mediului, şi doar terenul de sub clădire este al proprietarilor. Însă, cum problemele sunt făcute să îngreuneze şi, nu să netezească drumul spre liman, cei şase proprietari care i-au chemat în instanţă nici nu vor să audă de vreo despăgubire bănească. “Le trebuie terenul, ceea ce este o imposibilitate, având în vedere că în spaţiul respectiv funcţionează, trei institituţii. Unde se va ajunge? Nu ştim. Noi am vrea să obţinem o altă clădire. Ne-am muta cu dragă inimă deoarece investiţii, chiar dacă am avea bani, nu am putea face până ce justiţia nu vine cu o decizie”, explică şefa APM Satu Mare. Însă, justiţia nu se grăbeşte. Dosarul a făcut şi, probabil, va mai face de nenumărate ori drumul între Judecătoria Satu Mare şi Curtea de Apel Oradea, fără să se ajungă la vreo decizie. “Bani am avut pentru investiţii. Chiar dacă a fost criză, Ministerul ne-a alocat şi anul trecut bani pentru modernizare. Dar, nu putem face nimic până ce justiţia nu-şi spune ultimul cuvânt. Geamurile nu se închid bine. Ne ploauă prin acoperiş. Spaţiile sunt mici iar cele pentru laboratoare sunt de-a dreptul necorespunzătoare”, spune Elisabeta Békéssy.

Mai mult decât atât, investigaţiile de laborator şi măsurătorile specifice a poluării apei, pământului şi aerului se fac în laboratoare necompartimentate aşa cum cere Uniunea Europeană (UE). Chiar dacă instituţia are aparatură corespunzătoare, e greu de lucrat în condiţiile date. “Sâmbătă m-am dus la Viile Satu Mare să vorbesc cu secretarul general adjunct din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP), Para Lóránt. Promisiuni sunt, dar să vedem în ce măsură se concretizează cele promise. Peste câteva zile voi revenii cu un telefon să văd care sunt paşii de urmat”, a mai ţinut să precizeze şefa APM Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.