Nicio construcţie nouă fără avizul ANIF


Pentru a evita problemele determinate de apa care bălteşte din cauza canalelor înfundate, reprezentanţii unităţilor administrativ teritoriale din judeţul Satu Mare sunt obligaţi să elibereze autorizaţiile de construire doar însoţite de avizul Autorităţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare. Pop Zoltan, directorul ANIF Satu Mare a insistat asupra acestui aspect astăzi, în cadrul întâlnirii săptămânale organizate de reprezentanţii Instituţiei Prefectului cu primarii din localităţile judeţului.

Deşi la prima parte a întâlnirii de astăzi au fost programaţi primarii din Tăşnad, Săcăşeni, Supur, Acâş şi Cehal (dintre care au fost prezenţi doar viceprimarul Tăşnadului, Ionel Astalîş şi Ferenc Levente, primarul din Săcăşeni), directorul Pop Zoltan a subliniat faptul că problema semnalată este valabilă pentru reprezentanţii tuturor unităţilor administrativ teritoriale din judeţul Satu Mare, pe raza cărora există amenajări ce aparţin de ANIF, atât în interiorul cât şi în exteriorul localităţilor. Majoritatea problemelor care apar atât în municipiul Satu Mare, cât şi în localităţile judeţului din cauza băltirilor şi a inundaţiilor provocate de acestea, sunt determinate de faptul că primarii eliberează autorizaţii de construire fără avizul ANIF. În felul acesta, cei care construiesc nu ţin cont de canalele existente, pe care le acoperă, iar când apar problemele degeaba sunt căutaţi vinovaţii, pentru că nimeni nu recunoaşte nimic şi se aruncă vina de unul pe celălalt – a afirmat Pop Zoltan. Directorul Pop Zoltan a mai afirmat că Primăria municipiului Satu Mare aplică deja această măsură, iar autorizaţiile celor care construiesc sunt eliberate, acolo unde e cazul, doar însoţite de avizul ANIF. Totodată, Pop Zoltan a atras atenţia asupra faptului că, primarii ar trebui să ştie că până la începutul lunii mai pot să depună proiecte pentru a beneficia de fonduri europene în vederea realizării unor investiţii privind refacerea şi modernizarea infrastructurii împotriva inundaţiilor.

La rândul său, prefectul Radu Giurcă a insistat asupra faptului că, pentru a fi sprijiniţi în rezolvarea problemelor cauzate de inundaţiile şi băltirile provocate de canalele înfundate sau astupate, primarii au obligaţia să cuprindă în bugetele unităţilor administrativ teritoriale pe care le conduc, sume destinate decolmatării canalelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.