Neconvenţional dar… binevenit!

Ce au în comun un tom de cărţi, o capelă şi 40 de deţinuţi? Poate doar mintea unui scriitor poate dezvăluii misterul ce se aşterne deasupra acestei “ecuaţii”, cel puţin bizare. Răspunsul însă, nu se lasă prea mult aşteptat.

O mână de scriitori sătmăreni, s-au gândit să organizeze o şezătoare culturală într-un loc cât se poate de neconvenţional. “Nu este o lansare de carte. E mai degrabă, o prezentare de cărţi. Lansarea va fi cândva mai încolo, deoarece presupune un alt cadru şi, un alt context”, vine să explice, scriitorul şi ziaristul sătmărean Ioan Coriolan Aniţaş.

“Colecţionarul de degete”, este ultima carte semnată de Ioan Coriolan Aniţaş care, ne introduce într-o lume lugubră, plină de mistere şi de un fir narativ de-a drepătul ameţitor. “Cartea e structurată în 47 de capitole. E bine scrisă, bine gândită. E ca un bulgăre de zăpadă. Odată luată în mână nu îţi mai vină să o laşi”, vine caracterizarea cât se poate de obiectivă a scriitorului şi poetului Aurel Pop.

Şi nu avem decât să-i dăm dreptate, mai ales, după ce am urmărit suita de prezentări şi luări de cuvânt. Dacă tot am adus vorba de ambientul neconvenţional pentru lansările de cărţi, trebuie spus că evenimentul cultural de astăzi, a avut loc în capela Penitenciarului Satu Mare, în prezenţa a 40 de deţinuţi şi a altor invitaţi, curioşi de noile apariţii scriitoriceşti pe tărâmul culturii sătmărene. Şi iată, “ecuaţia” rezolvată!

Deşi totul s-a axat, în special pe creaţia literară a gazetarului sătmărean, “şezătoarea” a avut adevărate ieşiri şi în lumea creaţiei altor iubitori ai cărţii care, şi-au încercat condeiul în literatură.

Ioan Andreica, unul dintre cunoscuţii oameni de cultură ai Sătmarului, prezent şi el la evenimentul de astăzi, a donat bibliotecii Penitenciarului o carte de versuri şi câteva exemplare din revista literară “Mesagerul Express” pe care o patronează. Ioan Aniţaş a venit împreună cu cele trei volume semnate de el. “De ce am ales Penitenciarul? Cărţile mele au şi o tentă penală. În cărţile mele e vorba de criminali, de oameni care au probleme cu justiţia. Dar, repet: nu am venit decât să-mi prezint cărţile. Lansarea va fi puţin mai încolo. Încă nu am stabilit data”. La evenimentul cultural a fost prezent şi directorul Penitenciarului Satu Mare, Ioan Iuga, respectiv preotul instituţiei, Nicolae Stoia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.