Festivalul tăierii porcului


Mobilizaţi de nostalgia sărbătorilor de iarnă şi de pofta pentru competiţie, udemeriştii sătmăreni pun la cale pentru mâine o acţiune care promite să se lase cu belşug de preparate specifice tăierii porcului, iar ulterior cu mult Triferment. Acţiunea a fost botezată Festivalul tăierii porcului, este prima de acest fel care are loc în judeţul Satu Mare şi va fi organizată pe terenul de fotbal din Viile Satu Mare. În privinţa numărului participanţilor, fiecare dintre cei întrebaţi spune altfel. Cel mai mult a plusat suprefectul Pataki Csaba, care se laudă cu 25 de echipe,.în timp ce alţii dau ca sigură prezenţa a 21 de concurenţi.

Dotaţi cu tot ce presupune o astfel de acţiune, cu căţel, şi mai ales cu purcel, că despre asta este vorba, concurenţii se vor alinia la startul competiţiei dimineaţa la ora 7:00, după care, în conformitate cu normele UE, godacii vor fi sacrificaţi prin asomare. Ce va urma, este uşor de imaginat: din porcii sacrificaţi, echipele se vor apuca de gătit produse tradiţionale! Înainte ca acestea să fie gustate, apreciate şi clasificate după aspect şi calitate, membrii juriului vor avea o misiune şi mai dificilă, dar fără îndoială foarte plăcută: vor trebui să dea note pentru cea mai bună pălincă şi pentru cel mai bun fiert oferite de echipele participante. Ulterior, după atâta degustare, nu este exclus ca toţi cârnaţii, caltaboşii, toba şi pomana porcului (varza călită cu carne) pregătite de concurenţi să pară la fel de bune, iar la festivitatea de premiere să fie declarată egalitate în unanimitate.

Organizatorii se laudă şi cu alte minunăţii şi surprize, iar sătmărenii sunt liberi să se convingă singuri, ajungând mâine, dacă doresc, la Viile Satu Mare. Însă, ceea ce merită cu siguranţă lăudat, este iniţiativa ca toate produsele şi preparatele care vor scăpa de poftele juriului, să fie oferite centrelor de plasament şi căminelor de bătrâni din judeţ.

Un Comentariu la "Festivalul tăierii porcului"

  1. Pingback: Tweets that mention Festivalul tăierii porcului | Satmareanul - ziar online de Satu Mare -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.