Taxă de 200 lei pentru divorţul la Starea Civilă


De la 1 februarie, sătmărenii care doresc să divorţeze pe cale administrativă, vor trebui să achite o taxă de 200 lei. Ionel Torja, directorul executiv al Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Satu Mare ne-a informat că achitarea acestei taxe a fost aprobată de consilierii municipali în şedinţa de ieri, iar măsura va fi pusă în aplicare doar pentru cuplurile care vor dori să divorţeze la Starea Civilă începând cu 1 februarie.

Divorţul pe cale administrativă reprezintă o gură de oxigen pentru cei ce doresc să evite desfacerea căsătoriei la Tribunal, şi este reglementat prin Legea 2022010, numită şi Mica Reformă în Justiţie, care se referă la unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor. Pentru a divorţa la Serviciul de Stare Civilă, cuplurile trebuie să urmeze unii paşi obligatorii şi să îndeplinească toate condiţiile prevăzute pentru astfel de situaţii. Cea mai importantă condiţie se referă la copiii rezultaţi în cadrul căsătoriei, în sensul că divorţul pe cale administrativă poate avea loc doar dacă în cuplu nu există copii minori sau adoptaţi. O altă condiţie de care depinde divorţul pe cale administrativă constă în acordul ambilor soţi, iar în acest sens ambii parteneri trebuie să completeze şi să semneze cererea de divorţ.

De la începutul anului şi până în prezent, la Serviciul de Stare Civilă din cadrul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Satu Mare au fost depuse 12 dosare în vederea desfacerii căsătoriei pe cale administrativă. Ionel Torja afirmă că, pentru data de 5 februarie este programat primul cuplu care a depus cererea de divorţ în urmă cu 30 de zile, perioadă de aşteptare prevăzută de lege în cazul în care partenerii doresc să se răzgândească.

Conform prevederilor proiectului de hotărâre aprobat ieri de consilierii municipali, taxa de divorţ de 200 lei trebuie achitată odată cu depunerea cererii pentru divorţul pe cale administrativă. Dacă între timp cuplul se răzgândeşte, suma achitată nu se restituie. Directorul Ionel Torja afirmă că taxa de 200 lei este una dintre cele mai mici percepute în celelalte municipii din ţară, în condiţiile în care la Oradea taxa este de 300 lei, la Cluj Napoca de 500 lei, iar la Târgu Mureşl de 650 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.