PS:Îmbunătăţeşte comunicarea cu copilul tău

Comunicarea stă la baza fiecărei relaţii, de orice natură ar fi ea. O relaţie care se bazează pe comunicare este o relaţie sinceră, deschisă, care depăşeşte uşor dificultăţile întâmpinate, este o relaţie matură. Comunicare nu înseamnă doar transmiterea verbală a unui mesaj, ci comunicare înseamnă orice comportament, adică tonul vocii cu care vorbim, postura corpului, privirea ochilor, chiar şi tăcerea înseamnă până la urmă comunicare.

Citind şi aflând cât mai mult despre subiectul “comunicării cu copilul” vă poate ajuta să deveniţi un părinte mult mai bun pe parcurs. Un părinte informat este mult mai pregătit să ofere copilului său un start reuşit în viaţă.

Comunicarea între oameni este un subiect foarte important, de aceea copii pot beneficia foarte mult dacă au părinţi comunicativi. Exprimarea sentimentelor este esenţială în fiecare relaţie, de orice natură ar fi ea, şi mai ales în relaţia părinte-copil. În continuare vă voi oferi 10 sugestii care vă pot ajuta să îmbunătăţiţi comunicarea cu copilul dumneavoastră.

1. Încurajaţi-vă copilul să vă spună tot ce are pe suflet şi tot ce-i trece prin cap, fără a-l judeca. Veţi reuşi aceasta dacă discuţia începută este într-un domeniu preferat : mâncarea preferată, jucării, filme, desene animate, prieteni.
2. Fiţi înţelegători cu copilul dvs. Părinţii fac deseori greşeala de a-şi educa copii când aceştia exprimă un sentiment de durere. Copilul spune : « îmi urăsc nasul », iar părintele răspunde « : « dar ai un nas perfect ». În acest fel copilul este lăsat singur cu problema sa, care poate deveni şi mai gravă pe parcurs.
3. Învăţaţi copilul să aibă răbdare şi să nu vă întrerupă conversaţia. O tehnică simplă este să vă învăţaţi copilul să vă atingă uşor cu mâna pe umăr când are ceva de zis şi să aştepte până când veţi termina conversaţia începută cu o altă persoană. De obicei copii care îşi întrerup părinţii în timpul unei discuţii pierd şansa de a învăţa autocontrolul şi devin răsfăţaţi. Ei sunt obişnuiţi să li se răspundă imediat şi de aceea li se pare foarte normal să întrerupă pe oricine.
4. Când purtaţi o discuţie cu copilul dvs. coborâţi-vă la nivelul său de înălţime (de ex. puteţi îngenunchia sau vă puteţi apleca puţin). În acest fel conversaţia poate decurge mai fluent deoarece îi vorbiţi copilului de la un nivel de egalitate (nu unul superior care poate duce la rezistenţă uneori).
5. Jucaţi-vă cu copilul dvs ori de câte ori aveţi ocazia. Joaca este limbajul copiilor. Dacă vă opriţi măcar pentru 30 de secunde în timp ce copilul dvs colorează şi îl ajutaţi cu o sugestie veţi crea o legătură puternică. Copilul dvs va începe să prindă încredere în dvs şi să vă considere un erou şi un real ajutor.
6. Inventaţi sau citiţi mici poveşti copilului dvs. Aceste momente pot ajuta la stabilirea unei legături puternice, pentru învăţarea unei lecţii de viaţă sau doar a ajuta copilul să se simtă mai bine decât se simţea înaintea începerii acestei povestiri.
7. Ţineţi-vă promisiunile făcute faţă de copilul dvs. Copii sunt adesea păcăliţi de anumite promisiuni care nu se adeveresc. În mod ironic adulţii tratează aceste promisiuni faţă de copii mult mai uşuratic decât în cazul unor promisiuni făcute persoanelor de vârstă apropiată.
8. Sacrificaţi-vă timpul pentru a interacţiona cu copii şi a vă concentra 100% asupra lor. Majoritatea părinţilor nu se obosesc să interacţioneze cu copii, iar acest lucru lasă urmări grave în comportamentul viitor al copiilor.

Psiholog
Ramona Grad

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.