Anul trecut, cinci sătmăreni au murit la locul de muncă

Anul trecut, sătmărenii au trecut de mai multe ori cu jalba pe la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare. Cel puţin aşa reiese din scriptele instituţiei. Potrivit inspectorului şef al ITM Satu Mare, Cristian Sasu, în 2010 s-au înregistrat nu mai puţin de 1.238 de plângeri la nivelul instituţiei.

În darea de seamă a activităţii pe anul trecut, şeful ITM spune că păsurile angajaţilor, în bună parete se referă la neonorarea unor obligaţii salariale (307 cazuri), în 266 de cazuri angajaţii s-au plâns pentru neeliberarea cărţilor de muncă, dar au fost şi cazuri în care oamenii nu au fost de acord cu condiţiile în care sunt nevoiţi să muncească.

Poate din neglijenţă, sau din neatenţie, nici anul 2010 nu a trecut fără accidente de muncă. Luând partea mai sumbră a lucrurilor, anul trecut cinci muncitori şi-au pierdut viaţa la locul de muncă, iar alţi trei au ajuns în stare de invalididate. Doi dintre cei morţi şi-au găsit sfârşitul în alte două judeţe, Prahova şi Arad, însă firma angajatoare este din judeţul Satu Mare.

De asemenea, anul trecut, inspectorii au cercetat şi un accident de muncă ce a avut loc încă în anul 2009, dar victima a decedat în luna martie, la 145 de zile după producerea tragediei.

Din analiza datelor statistice a instituţiei reiese că, verificările efectuate anul trecut de către inspectorii ITM, s-au lăsat cu 1.900 de avertismente şi 129 de amenzi, cu toate acestea, spune Cristian Sasu, “a crescut numărul patronilor care angajează fără a respecta formele legale. Anul trecut ne-am confruntat cu 1.205 astfel de cazuri”. Cei mai “şmecheri” în acest sens sunt angajatorii din comerţ şi alimentaţie publică. Apoi, dacă e să facem un clasament, pe locul secund s-ar situa cei din domeniul prestărilor de servicii, iar pe locul trei angajatorii din construcţii.

Dacă în anii trecuţi controalele au dezvăluit folosirea la muncă a mai multor minor, anul trecut nu s-a înreegistrat decât un singur caz în acest sens.

În altă ordine de idei, Cristian Sasu mai spune că se au în vedere restructrurări la nivelul instituţiei pe care o conduce. Astfel “va creşte numărul inspectorilor de control. Asta ca un avertisment pentru angajatorii care nu se încadrează în formele prescrise de lege”, a mai ţinut să precizeze şeful ITM Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.