Infectaţi cu trichineloza

Unsprezece persoane din Cehăluţ au fost internate ieri la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Satu Mare cu simptomatologia specifică infecţiei cu trichinella spiralis. Pacienţii internaţi au avut vârste între 14-50 ani, iar zece dintre aceştia, au fost externaţi astăzi după ce s-a constata că starea de sănătate este stabilă. Cel rămas sub supraveghere medicală este un bărbat de circa 35 ani, căruia îi este administrat în continuare tratamentul specific.

Lidia Tămaş (foto) , medic epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, afirmă că mai multe persoane din Cehăluţ au cumpărat doi porci din piaţa din oraşul Tăşnad. Aceştia aveau obligaţia să prezinte pentru analiză trichineloscopică mostre din carnea porcilor sacrificaţi. Fără să ştie că unul dintre porci este infestat cu trichinella spiralis, oamenii au prezentat la analiză doar carne din porcul sănătos, astfel că rezultatele n-au semnalat prezenţa trichinelozei. Situaţia a fost semnalată ulterior, după ce au ajuns la spital cei care au consumat carne infestată. Reprezentanţii DSP Satu Mare au efectuat ancheta epidemiologică, iar laboratorul DSVSA a confirmat prezenţa infestaţiei cu trichinella în carnea unuia dintre porcii sacrificaţi. A fost luată măsura confiscării a 150 kg carne infestată, nefiind depistaţi şi alţi consumatori.

În contextul acestui eveniment, conducerea DSP Satu Mare atenţionează populaţia cu privire la recomandarea expresă privind efectuarea examenului trichineloscopic după sacrificarea unui animal (porc) indiferent de sursa de provenienţă. Cu menţiunea că în aceeaşi gospodărie pot să existe atât animale bolnave cât şi animale sănătoase, astfel că examenul trichineloscopic trebuie efectuat în cazul fiecărui animal sacrificat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.