Dan Burulea atacă la CSM slugărniciile şi incompetenţa unor magistraţi sătmăreni

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute azi la ora 11 la sediul filialei judeţene a CNSLR-Frăţia, liderul sindical Dan Burulea a prezentat o scrisoare deschisă adresată Consiliului Superior al Magistraturii în care atacă direct problema a ceea ce el consideră ca fiind manifestări ale “incompetenţei şi obedienţei în faţa politicului” din partea unor magistraţi sătmăreni. Dan Burulea a ţinut să precizeze că “este evident că nu toţi cei care activează în sistemul justiţiei sătmărene se fac vinovaţi de aşa ceva, există doar câţiva magistraţi judecători care ocupă, ca imagine negativă, prim-planul în ceea ce priveşte opinia justiţiabililor despre Justiţia sătmăreană”.

În continuare, el şi-a nuanţat nemulţumirile legate de “anumiţi magistraţi din Satu Mare”, afirmând că: ” Pe fondul creşterii dictaturii politice, scăderea competenţei Justiţiei şi subjugarea acesteia de către politic nu face altceva decât să destabilizeze statul de drept. Justiţia are obligaţia să apere statul de drept prin emiterea unor decizii care să ţină cont de drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor şi să respecte legea. Unii magistraţi mai sunt încă tributari statului totalitar, fiind absolvenţi ai facultăţilor de drept în vremuri cu mentalităţi apuse, nu vor să ştie nimic de existenţa autonomiei locale şi, pentru a-şi ascunde icompetenţa sunt mereu obedienţi şi sugarnici când în litigiu se află statul român sau instituţii alea acestuia.” Refuzând vehement să nominalizeze vreunul dintre acei magistraţi sătmăreni la care se referă, la modul general, atât de critic, Dan Burulea a precizat totuşi că ar fi vorba îndeosebi de instanţele de litigii de muncă şi că nemulţumirea sa a fost provocată de persistenţa “unor magistraţi sătmăreni” de a refuza obligarea instituţilor publice, inclusiv a multor primării, de a respecta contractele colective de muncă ale angajaţilor acestora.

(După conferinţa de presă, o scurtă documentare efectuată de redactorul de la Sătmăreanul prin arhiva Tribunalului Satu Mare a scos la iveală câteva exemple de magistraţi incriminaţi de Dan Burulea. Iată exemplele concrete: Melita Floruţ şi Gabriela Suceveanu (judecători) – plus ne-magistraţiiValentin Mic şi Gabriel Mureşan (asistenţi judiciari). Pentru că a vorbi doar la modul general, cum face Dan Burulea, este insuficient.)
Scrisoarea deschisă pe care liderul sindical Dan Burulea a adresat-o Consiliului Superior a Magistraturii o puteţi citi integral aici.

În finalul coferinţei de presă, preşedintele CNSLR-Frăţia a denunţat intenţia actualilor guvernanţi de a modifica în mod pervers legislaţia actuală a muncii – Codul Muncii, legea conflictelor de muncă, legea cotractelor colectve de muncă, legea sindicatelor – şi a declarat că “în acest cotext, deranjează foarte mult atitudinea pasivă a salariaţilor şi a liderilor sindicali din confederaţie”, solicitându-le acestora luarea unei atitudini mai hotărâte pentru a se încerca o mai eficientă contracarare ale acestor intenţii ale partidelor de la putere. Deocamdată, într-adevăr, Dan Burulea este cam solitar în această luptă…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.