Adrian Cozma – despre avocatură, poezie şi destin politic

Ambiţie, tinereţe, putere de muncă şi poate un dram de “nebunie”, în sensul pozitiv al cuvântului, vine să caracterizeze “noul om, al unui nou început” al TD-L Satu Mare, după cum consideră unele voci din cadrul partidului. E un tânăr obişnuit şi totuşi, mai aparte. Crede în puterea dreptăţii, în importanţa de a fi cel mai bun în viaţa profesională şi nu în ultimul rând, că tinerii sunt cei care pot “sparge gheaţa” nepăsării cetăţenilor faţă de viaţa politică de zi cu zi. Se regăseşte în poeziile lui Eminescu şi Adrian Păunescu. Îi place muzica dar şi vânătoarea, pe care o practică de doi ani de zile. Este vorba despre Adrian Felician Cozma, care începând de ieri este noul lider judeţean al tinerilor democrat-liberali sătmăreni. Dar să-l lăsăm chiar pe el să-şi destăinue gândurile, pentru a nu ne abate de pe făgaşul obiectivităţii.

Reporter: V-am provocat la taifas, nu doar pentru a avea un interviu cu noul lider TD-L de Satu Mare, ci mai mult pentru a cunoaşte omul care se ascunde în spatele acestei funcţii. Cine este de fapt, Adrian Cozma?

Adrian Cozma: Este un tânăr de 24 de ani, avocat de profesie şi membru al Baroului Satu Mare. Sunt încă stagiar. Am absolvit ştiinţele juridice la Universitatea “Dimitrie Cantemir” din Cluj Napoca. Sunt membru al PD-L încă de la finele anului 2007. În perioada 2008 – 2010 am fost secretarul general al organizaţiei de tineret al PD-L Satu Mare, iar din 2010 secretar în Biroul Permanent de seniori.

R.: Cei mai mulţi tineri caută să se ţină departe de politică. Mai mult decât atât, tinerii în general, privesc cu lehamite viaţa politică. De ce alege un tânăr avocat, cu o deschidere profesională, să fim sinceri, destul de bună, să se lanseze în politică?

A.C.: Consider politica, ca pe un sport de performanţă. De ce, noi tinerii, trebuie să face politică? În primul rând pentru socializare. De când sunt în partid am cunoscut sute de oameni, pe care nu cred că i-aş fi cunoscut în alte împrejurări. Implicându-ne în politică putem fi auziţi. Din păcate, tineretul în general nu are crez sau dorinţe. În afară de a avea un telefon de ultimă generaţie sau cea mai bună maşină, nu îi interesează nimic. Asta e realitatea! De ce să nu o spunem? Vreau să schimb această mentalitate.

R.: Tinerii, şi nu numai, pleacă din ţară pentru a-şi găsii un rost peste graniţe. Nu credeţi că viaţa economică şi, chiar şi cea politică îi îndeamnă pe aceşti oameni să-şi caute o slujbă departe de casă, de familie?

A.C.: Este o piesă, care mă enervează la nebunie. “Nu m-am născut în locul potrivit”. Însă eu cred, că noi trebuie să ne bucurăm că avem un loc unde ne-am născut şi trebuie să dăm tot ce avem mai bun pentru a schimba societatea în care trăim. Într-adevăr e greu. S-au luat măsuri politice şi economice destul de drastice. Poate uneori, prea drastice. Dar trebuiau luate. Trebuie să muncim pentru a creşte în ochii altora, a străinătăţii. Altfel nu se poate.

R.: Vă propun să părăsim “plaiurile politicii” pentru a ne întoarce niţel la Adrian Cozma. Sunteţi sătmărean. Să înţeleg că va-ţi şcolit chiar în oraşul natal.

A.C.: Aşa este. Am absolvit fostul Liceu Forestier în anul 2005.

R.: Cu ce vă petreceţi timpul liber? Ce hobby-uri are noul lider TD-L?

A.C. Sunt vânător de doi ani, însă practic o vânătoare sportivă. Sunt pasionat de acest sport …

R.: Îmi cer scuze, dar mă puneţi, sigur, fără voia dumneavoastră în încurcătură şi, mă simt nevoit să vă întreb: care e deosebirea dintre un vânător obişnuit şi un vânător sportiv?

A.C.: Trebuie să reţineţi un lucru. Vânătorii nu sunt ucigaşii naturii. Noi respectăm vânatul. Nu vânăm decât în perioadele stabilite de lege. Nu împuşcăm animalele de dragul de a le ucide. Vânătorul sportiv caută să menţină un echilibru ecologic atât de necesar în natură. Vă dau un exemplu. Ce s-ar întâmpla dacă unul din speciile de animale, să luăm iepurii de exemplu, s-ar înmulţii peste măsură? Echilibrul ecologic al naturii s-ar deteriora. Şi aici intră în scenă vânătorul sportiv.

R.: Asta aşa ca şi o curiozitate. Aveţi şi vreun trofeu de vânătoare?

A.C.: Da, am împuşcat un ţap pe fondul de vânătoare din Amaţi. Asta s-a întâmplat anul trecut. Craniul cu coarnele animalului sunt acum la prelucrat. Îl voi expune acasă, pe perete.

R.: Literatura, intră în rândul pasiunilor dumneavoastră?

A.C.: Prefer poezia. Asta nu înseamnă că nu citesc şi proză. Dacă mă întrebaţi, şi presupun că o veţi face, care sunt poeţii mei preferaţi, vă voi răspunde: Eminescu şi Adrian Păunescu. Poetica lui Păunescu mă fascinează. Într-un videoclip, dânsul spunea: “Sunt de neoprit, trebuie să rămân treaz să merg mai departe, ca un şofer de cursă lungă care nu are voie să adoarmă”. Aceste cuvinte mi-au rămas în minte şi mă călăuzesc, şi îmi dau putere atât în viaţa personală cât şi în cea profesională şi politică.

R.: Dacă înţeleg legăra dintre avocatură şi politică, trebuie să vă întreb ce caută poezia în acest „triumvirat”?

A.C.: Poezia şi literatura în general e foarte importantă deoarece meseria avocatului, să spun aşa, e bazată pe discurs. Fără un bagaj de cultură generală bine fundamentat, nu se poate practica această profesie.

R.: Am vorbit despre poezie. Lărgim „triumviratul” şi cu proza?

A.C.: Trebuie să recunosc că ultimele cărţi pe care le-am citit sunt câteva tratate de drept. Dar îmi place şi proza.

R.: Nu am vorbit despre sport. Ce sporturi vă plac?

A.C.: Bineînţeles îmi place fotbalul, sportul rege. În tinereţe, până în clasa a IX-a am jucat la FC „Olimpia”. Dar îmi plac toate sporturile deoarece au menirea de a menţine corpul sănătos.

R.: Ce muzică preferaţi?

A.C.: Îmi place muzica dance, dar şi muzica populară. Precizez: adevărata muzică populară, ca să nu se înţeleagă cumva greşit.

R.: Dacă este vreo întrebare pe care am omis ca să vi-l adresez, şi dumneavoastră, dacă aţi fi fost în locul meu, ma-ţi fi întrebat?

A.C.: Credeţi că veţi putea face ceva în plus faţă de ceea ce s-a făcut până acum în politică?

R.: Vă rog să răspundeţi.

A.C.: Rezultate au fost, dar trebuie să fim uniţi. Da. Cred că pot face mai mult. Vin cu un suflu nou, cu energii noi, cu o nouă echipă şi, nu în ultimul rând, cu forţa tinereţii care ne caracterizează. În prima şedinţă a Biroului Permanent, care va avea loc pe undeva săptămâna viitoare, voi trasa sarcini exacte pentru fiecare.

R.: Vă mulţumesc şi vă doresc succes în noua funcţie.

A.C.: Vă mulţumesc.

3 Comentarii la "Adrian Cozma – despre avocatură, poezie şi destin politic"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.