Hai la boace, neamule!


În piaţa de produse tradiţionale organizată la fiecare sfârşit de săptămână în Casa de Cultură a Sindicatelor, Ana Moiş este deja o prezenţă extrem de familiară sătmărenilor. Chiar dacă aduce la vânzare şi cârnaţi, slănină, tobă ori alte bunătăţi preparate după reţete tradiţionale în gospodăria din Moişeni, boacele sunt cele cu care oşanca, dovedind un veritabil simţ al afacerilor, a reuşit să-şi atragă clienţii. De bune ce sunt, boacele, cele obişnuite – cu carne şi orez, dar mai ales cele speciale – cu păsat şi ciuperci, au fost cumpărate de la bun început până la ultima bucată. În scurt timp, mai ceva ca la firmele fiţoase de catering, comenzile anticipate au început să curgă gârlă, iar gospodinele nu trebuiau decât să vină de-acasă cu cratiţe ori oale, iar apoi să aştepte nerăbdătoare următorul sfârşit de săptămână să-şi ridice comanda.

Ana Moiş se mândreşte că înaintea sărbătorilor de iarnă a avut comenzi de până la 2.500 de sarmale, pentru clientele cu care a vorbit “gură de la gură”, pe loc. Altele, au făcut comanda prin telefon, că doară Ana Moiş, ca o adevărată “femeie de afaceri”, are şi cărţi de vizită pe care le distribuie discret oricui se opreşte în faţa produselor aduse pentru vânzare la sfârşit de săptămână.

Imediat după ce au trecut sărbătorile de iarnă, Ana Moiş n-a adus boace de la bun început. A vrut mai întâi să testeze piaţa, convinsă că după atâta cărnăraie mâncată de Crăciun şi Revelion, oricât de pofticios ar fi, omul mai ia şi câte o pauză. După ce a trecut şi Sfântul Ion, oşanca şi-a zis: Acu’ e momentul! – şi-a adus din nou boace în piaţă. Care au trecut până la ultima, că tare-s bune! Iar sătmărenii le-au prins gustul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.