Satu Mare – second hand

Afacerile în care patronii de magazine obţineau încasări mari din vânzarea hainelor nu mai sunt la fel de profitabile ca acum câţiva ani. Dacă facem un tur prin buricul târgului, ne dăm uşor seama că au trecut vremurile în care tinerii (şi nu numai) luau cu asalt magazinele de profil.

Lipsa de clienţi s-a făcut din ce în ce mai simţită şi la Satu Mare, mai ales, ca urmare a crizei economice care i-a cam secat de bani pe concitadinii noştri. Cu bani mult mai puţini, sătmărenii se orientează spre magazinele de tip second-hand sau spre cele care îşi vând marfa la preţuri cât mai mici.

Aproape în toate magazinele din buricul Sătmarului suflă vântul, vânzătoarele declarându-se mulţumite dacă reuşesc să vândă o pereche, două de blugi pe zi. Nu doar afacerile cu haine au de suferit, ci şi cele cu încălţăminte.

Oferte super-promoţionale, reduceri de până la 50% şi … multe lichidări de stoc ale unor mărfuri ce au stat agăţate pe umeraş, ori pe raft de luni întregi. Asta am găsit cam peste tot. În puţinele magazine în care se vând produse ale unor mărci de renume, în special cele din incinta complexului comercial “Someşul”, reducerile sunt la ele acasă. Însă la ce preţuri aveau şi înainte, nu scapi sub 100 -120 lei, dacă vrei să porţi o pereche de pantaloni sau tricou original.

Pe de altă parte, o afacere înfloritoare o au cei care aduc haine en-gros, de prin Germania, Italia, şi le vând în regim second-hand. Preţurile sunt atât de mici, încât unii clienţi aşteaptă încă de la orele dimineţii deschiderea magazinului, pentru a putea să-şi aleagă cele mai ieftine haine.

Magazinele second-hand împânzesc Sătmarul. Clienţii fideli ştiu bine zilele cu cele mai bune oferte. Spre exemplu, pe strada Ham Janos, ce duce dinspre parcul din centrul oraşului spre Piaţa Mare, sunt patru magazine cu haine de mâna a doua. Aici găsiţi îmbrăcăminte chiar la 1 leu bucata sau, dacă aveţi “o zi mai rea”, la cel mult 5 lei. Ofertele ţin toată ziua, afişate la vedere, chiar pe vitrinele magazinelor.

“Aici găseşti tot ce vrei. Pantaloni, tricouri, cămăşi, geci … tot. Sunt foarte ieftine. Mi-am luat o geacă cu doar 5 lei, şi e bună. Am spălat-o şi acum se poate purta. Nu contează de unde sunt aduse, că le purtăm noi. Când vin, cumpăr mai multe deodată, şi nu las mai mult de 20 sau 30 lei. Şi mă îmbrac din cap până-n picioare”, povesteşte o cumpărătoare.

O altă femeie venită împreună cu mama şi copilul spun că la fiecare început de săptămână vin să-şi cumpere haine la kilogram. “Câteodată e îmbulzeală mare. Ca pe vremea lui Ceauşescu când se stătea la coadă pentru carne. Eu sunt mulţumită pentru că găsesc haine de calitate aici, unele au şi etichetă şi le iau la kilogram”, spune femeia.

Vânzătoarele sunt şi ele mulţumite de cuantumul cumpărăturilor, spunând că pragul magazinelor e trecut nu numai de către oameni mai în vârstă ci şi de tineri. Astfel că, hainele se vând ca pâinea caldă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.