Fragmente din epopeea ilegalităţilor comise de şefa de la Paşapoarte, Simona Babici


De ani şi ani de zile, în legătură cu Serviciul de Paşapoarte Satu Mare – aflată în subordinea Direcţiei Generale de Paşapoarte din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor condusă de chestorul de poliţie Aurel-Vasile Sime şi, pe plan local, în „ograda” directă a Instituţiei Prefectului – au existat atâtea reclamaţii, sesizări şi zvonistică despre o multitudine de atâtea nereguli că nu ar încăpea în toate dulapurile din sediul instituţiei. Conform mai multor memorii formulate chiar de persoane din cadrul celor care muncesc la acest serviciu, la originea acestor nereguli, ilegalităţi, abuzuri şi alte variante asemănătoare ar fi tocmai şefa, comisarul şef Simona Babici (foto) care stă proptită în această funcţie de ani buni – mai exact, din 2004 – fără ca nimeni să o poată clinti din scaun.

La un moment dat, daraverile de la Serviciul de Paşapoarte Satu Mare s-a aflat şi în atenţia Corpului de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Degeaba.

Nereguli şi ilegalităţi confirmate oficial

În premieră şi în exclusivitate, Sătmăreanul oferă opiniei publice concluziile Direcţiei Generale Control şi Audit Intern – Corpul de Control din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor care se referă la o serie de nereguli şi ilegalităţi comise nonşalant de şefa Serviciului de Paşapoarte Satu Mare, comisar şef Simona Babici.

Prezentăm în cotinuare câteva din aspectele grave confirmate de Corpul de control al MAI în ceea ce priveşte activitatea Simonei Babici. Astfel, în documentul oficial se afirmă că la nivelul conducerii MAI s-a dispus efectuarea unei diagnoze a activităţii Serviciului de Paşapoarte „având în vedere situaţia tensionată constatată în relaţiile dintre lucrători”. Şi urmează câteva concluzii concrete năucitoare(sublinierile din text ne aparţin):

1 – „Din verificări a rezultat că afirmaţia de face referire la faptul că şeful serviciului ar fi obligat pe agentul principal Ardelean Persida să consemneze în evidenţe fapte neconforme cu relitatea în ceea ce priveşte prezenţa cadrelor la serviciu S.P.C.E.E.P.S. Satu Mare se confirmă parţial, motiv pentru care urmează a fi dispuse măsuri în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2002 privind Statutul Poliţistului.”

2 – „Aspectul potrivit căruia cms. şef Babici Simona ar fi solicitat p.c. Marghitai Timea Maria să desfăşoare activităţi de natură extraprofesională în timpul programului de lucru urmează a fi analizat cu ocazia cercetării disciplinare dispusă în conformitate cu prevederile Legii 360/2002.”

3 – „Se confirmă faptul că, la nivelul S.P.C.E.E.P.S. Satu Mare au fost colectate anumite sume de bani de la lucrători, în vederea constituirii unui fond necesar achiziţionării de bunuri în cadrul serviciului” (în document nu se precizează natura acestor „bunuri”, dar surse din cadrul Serviciului Paşapoarte ne-au declarat că era vorba inclusiv de cosmeticale pentru distinsa doamnă comisar şef Babici). „Având în vedere prevederile art. 43 lit. „e” din Legea 360/2002 conform căruia „poliţistului îi este interzis, în orice împrejurare, să colecteze sume de bani de la persoane fizice sau juridice”, conducerea MAI a dispus măsuri în conformitate cu prevederile actului normativ mai sus menţionat.”

4 – „În ceea ce priveşte modul de folosire a autoturismului de serviciu în interes personal de către şeful S.P.C.E.E.P.S. Satu Mare, s-a constatat că s-au încălcat prevederile O.m.a.i. nr. 599/2008, fapt pentru care conducerea MAI a dispus efectuarea unui control de specialitate pentru a e stabili cauzele şi împrejurările care au condus la această situaţie.”

5- „Cu privire la circumstanţele în care a fost găsită, depozitată şi valorificată verigheta de aur, urmează să se pronunţe unitatea de parchet competentă.”

6 – „Se confirmă faptul că, la nivelul S.P.C.E.E.P.S. Satu Mare, au fost colectate sume de bani de la lucrători, motiv pentru care s-au dispus măsuri în conformitate cu prevederile Legii 360/2002 privind Statutul Poliţistului.” Ceea ce nu se poate preciza în documentul Corpului de Control al MAI, semnat de comisarul şef de poliţie dr. Constantin Duvac – că doar nu era să consemneze aşa ceva într-un act oficial fără să „îşi dea foc la valiză” ! – este faptul că repetarea confirmării faptului că Simona Babici ar fi colectat bani de la subordonaţi nu este întâmplătoare sau eronată. Tura asta era vorba de strângerea de bani în scopuri caritable pentru şefimea de la Bucureşti (susţin surse din acest serviciu, precizare care apare şi în memoriile care au determinat efectuarea contrololului ale cărui concluzii le prezentăm acilea).

Pentru cine s-ar fi cules date despre politicieni ?

În concluziile Corpului de Control al MAI care a luat la verificări activitatea comisarului şef Simona Babici mai apar şi aspecte care, la o primă ochire, nu se bucură de conformitatea cu cruda realitate. Chiar şi aşa, tocmai aspectele verificate sunt cel puţin ciudate. Iată un exemplu: „Cu privire la faptul că agent principal Costinaş Angela ar fi listat din baza de date fotografii ale unor funcţinari publici şi politicieni din judeţul Satu Mare, la solicitarea cms. şef Babici Simona, nu au rezultat probe care să confirme acest aspect.”

No comment, nu-i aşa ? Oricum, cititorii Sătmăreanului pot vedea aici conţinutul integral al documentului Corpului de Control al MAI.

Ce spune Simona Babici ? Dar prefectul ?

Comisar şef Simona Babici a declarat pentru Sătmăreanul că nu vrea să comenteze în nici un fel concluziile Corpului de Control expuse mai sus. În schimb, şi-a exprimat încrederea în faptul că „totul se plăteşte în viaţă şi de cei care doresc răul altora sunt convinsă că se va îngriji Dumnezeu. Altceva nu am de spus pe această temă”.

Având în vedere că Serviciul de Paşapoarte Satu Mare este subordonată în teritoriu Instituţiei Prefectului, am solicitat un punct de vedere şi prefectului Radu Giurcă, îndeosebi în ceea ce priveşte lipsa oricăror reacţii ierarhic-superioare – de orice fel – chiar şi cazurile în care, cu toată aplicarea principiului „o mână spală pe alta”, organele de control ministeriale trag concluzia că există nereguli şi ilegalităţi. Prefectul Radu Giurcă a precizat că Serviciul de Paşapoarte Satu Mare este subordonat doar logistic Instituţiei Prefectului, deciziile referitoare la conducerea sau la personalul acestuia putând fi luate doar la nivelul Direcţiei Generale de Paşapoarte. În plus, prefectul Giurcă a declarat că, după evaluarea activităţii concrete desfăşurate de fiecare dintre angajaţii Serviciului de Paşapoarte Satu Mare, calificativele pentru munca desfăşurată în anul 2010 ale unora dintre aceşti angajaţi au fost scăzute de la „foarte bine” la „bine”. Iar pentru comisarul şef Simona Babici s-a propus doar calificativul „satisfăcător”, asta „mai ales din cauza faptului că există o continuă stare de tensiune în rândurile oamenilor care muncesc acolo şi există şi nereguli, eu nu le-aş spune neapărat ilegalităţi. Şi nu puteam să propun un calificativ mai bun pentru doamna Babici din moment ce nu a făcut dovada unei gestionări bune şi corespunzătoare a resurselor umane” ( a spus prefectul Radu Giurcă).

Dorin  Prunilă

21 Comentarii la "Fragmente din epopeea ilegalităţilor comise de şefa de la Paşapoarte, Simona Babici"

 1. cocolino   20 ianuarie 2011 at 8:56 pm

  super tare articolul !!!!

  nu stiu de unde a-ti obtinut informatiile, dar din pacate sunt adevarate !

  si asta ce a-ti scris e NIMIC, fata de alte matrapazlicuri ale Sominei,…

  am sa urmaresc cu mult interes si alte articole pe aceasta tema !

  Răspunde
 2. cicerone   21 ianuarie 2011 at 12:16 am

  Cocolino, dute sub masa si fa ca si cutu si dupa ce termini sterge-te cu "hirtia asta igenica " de ziar care are sediul in bloc la etajul Q. Stii tu ceva si cum o anumita "presa libera " locala, scrie la comanda , pentru anumite grupuri de interese , "prunele " de pe craca , s-au intrecut in ale scrisului si au dat hrana publicului naiv si nestiutor elemente de bucurie, ca si cum s-ar fi scos TVA-ul sau pensiile s-ar fi dublat.

  Adevarul este ca atunci cand seful "guvernului local" isi poate reveni din betie dar din prostie niciodata si accepta linguselile si dezinformarile apropiatilor , nu o sa fie atmosfera de lucru in multe institutii de stat din municipiu.

  Imi pare rau ca articolul acesta atit de documentat , din cel putin 4-5 surse sau chiar 6 , ramane in obscuritate , la fel si sursele , si nu reuseste sa iasa la suprafata ,precum adevarul.

  In incheiere imi exprim dezamagirea ca in tara mea ne mint politicienii , ne mint institutiile , ne mint ziaristii , ne mint oamenii din jurul nostru , traim intr-o tara de mincinosi. Sa-mi schimb oare Tara ?

  Răspunde
 3. Satmareanul   21 ianuarie 2011 at 12:28 am

  @cicerone

  Bag mana in foc ca nu ai citit articolul. Probabil ca nici nu esti platit pentru a le citi ci doar pentru a le comenta(ma rog asta e o cu totul alta discutie). La un moment dat gasesti un link catre raportul oficial al Corpului de Control al MAI. Cred ca e cea mai credibila sursa. Sau?

  Răspunde
 4. lex   21 ianuarie 2011 at 7:08 pm

  domnii de la Satmareanul au auzit de Legea 677/2001?

  Răspunde
 5. Satmareanul   21 ianuarie 2011 at 7:11 pm

  @lex

  Da, dar nu vad legatura.

  Răspunde
 6. cocolino   21 ianuarie 2011 at 7:46 pm

  cicerone, nu ma cobor la nivelul tau de"intelectual dubios" dar din moment ce ai sarit ca ars, dovedesc faptul ca te deranjeaza articolul !

  intradevar ! pacat ca acest articol ramane in obscuritate,….vorba ta ! dar sunt sigur ca cei de felul tau se ingrijesc sa ramana asa,…insa : surprize, surprize !

  Răspunde
 7. cicerone   21 ianuarie 2011 at 10:07 pm

  cocolino,te crezi cumva Andrea Marin? Adu-mi si mie un alt prefect!!!!! si chiar ceva personal competent la Pasapoarte!!!!!

  Răspunde
 8. cleopatra   21 ianuarie 2011 at 10:42 pm

  cocolino da prost mai esti!!!!! cred ca esti prieten cu Anuta si Dina!!!!!NU stiu!!!!!!

  Răspunde
 9. Satmareanul   22 ianuarie 2011 at 1:08 am

  @cicerone si cleopatra

  Dupa IP pareti frati gemeni. Spune ce ai de spus ca e liber. Da hai sa nu ne prefacem ca suntem mai multi.

  Răspunde
 10. cocolino   22 ianuarie 2011 at 1:19 am

  @cicerone:

  eu sunt cocolino,…. antidotul la viagra, ca vad ca sunteti toti cu "aia" pe sus 😀

  daca ar venii alt prefect ar schimba aproape tot personalul de la pasapoarte, mai ales pe astia noi veniti !!! – samanata scandalurilor

  @cleopatra

  ohh baby :), fa-te cu ruj ca deseara ne culcam impreuna,……

  Anuta si Dina,….esti c-am perversa,…dar merge,…..zi-mi cate kg ai sa stiu cu cine vorbesc ,……?

  Răspunde
 11. flori   23 ianuarie 2011 at 12:03 am

  domnilor de la satmareanul,aceasta doamna babici simona,nu terorizeaza doar doar lucratorii de la pasapoarte si pe pe vremea cand a fost sfa la evidenta populatiei.fetele au fost amenintate si umilite,incat au plecat ,de la evidenta populatiei.

  Răspunde
 12. pleomax   23 ianuarie 2011 at 1:03 am

  @cocolino

  vad ca tii cu ursul sau?. Sa inteleg ca au fost angajari la pasapoarte de vorbesti de "noi veniti"? De unde stii ca noii veniti sunt problema? Da detalii! Eu cred ca esti un paduche din sistem care e din "cealalta tabara".

  Răspunde
 13. catel   23 ianuarie 2011 at 1:34 am

  hopa, io credeam ca numa Avram din jandarmeria Satmareana ii in stare de asemenea prostii, dar vad ca majoritatea cum se vad in functii, deja cred ca toti angajatii sunt slugile lor.

  deci sa inteleg ca degeaba sosea controlul si la jandarmi, ca nu se rezolva nmk ? pai pe cine sa mai chemi sa-i verifice, daca toti sunt o apa si un pamant ? chiar trebuie sa ne facem singuri dreptate ? no, cine stie, poate cineva asta urmareste !

  Răspunde
 14. ramo   23 ianuarie 2011 at 11:49 am

  stimata doamna te rog frumos interneazate ca suferi o boala ffff grava,saptamana vitoare o sa ai o supriza fff splenbida,o poza care te arata cum te tratezi la la cap ,pe strada matei corvinul,mai pe inteles esti bolnava cu capul,ai terorizat o multime de oameni din politia satu-mare,se vede ca nimeni nu te suporta ,nici chiar sotul tau,esti jalnica,,,,

  Răspunde
 15. miri   24 ianuarie 2011 at 8:55 pm

  daca samanta asta a adunat bani de la lucratori pentru sefimea de la bucuresti e clar ca nu se clatina de pe tron

  Răspunde
 16. marcel   24 ianuarie 2011 at 8:58 pm

  D-NA ASTA SA SI BATUT VA SPUN EU DACA NU CREDETI INTREBATI LUCRATORI INCA NICI NU SA AJUNS SEFA LA PASAPOARTE SI A IZBITO PE O LUCRATOARE DE GRATII

  Răspunde
 17. SURU   24 ianuarie 2011 at 9:13 pm

  Pai doamna asta se respecta nu gluma si la sala de sport se duce cu masina de servici, insa vad ca tot in zadar face sport

  Răspunde
 18. sageata   24 ianuarie 2011 at 9:13 pm

  Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal

  si libera circulatie a acestor date

  (publicata in Monitorul Oficial nr. 790 din 12 decembrie 2001)

  Răspunde
 19. toni   24 ianuarie 2011 at 9:22 pm

  sunt si la pasapoarte lichele care dupa ce s-au umplut de bani si au scapat de dosare penale acum sunt mari politisti

  Răspunde
 20. gioni   24 ianuarie 2011 at 9:28 pm

  Eu sunt medic si pot sa ma pronunt ca aceasta femeie are probleme grave de sanatate. Am fost in urma cu doi ani in audienta si a tipat la mine, m-a scos din birou ca pe ultimul om. Ar fi trebuit sa luati mai repede atitudine stimati sefi.

  Răspunde
 21. val   25 ianuarie 2011 at 1:38 am

  De la asta cred ca o fi luat "virusii" mandriei de a fi sefa asa mare si arhitecta sefa de la primarie, care era prietena buna cu ea (cine se aseamana s-aduna) si de fapt fac parte din aceeasi cancelarie, vorba "juristului acela tanar", Min. Afacerilor si Internelor si amandoua sunt protejatele si "dragele" extovarasului (r) Molnar, protectorul blondelor (nenaturale). Cum ii turcul si pistolul!

  Răspunde

Scrie un comentariu