“112” ţinta “sătmărenilor glumeţi”

Scriptele Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) pe anul trecut, dezvăluie un fapt cutremurător. Din numărul total de apelanţi, un procent covârşitor, de până la 85%, s-au dovedit a fi false. Anul trecut, nu mai puţin de 350.000 de sătmăreni au pus mâna pe telefoane pentru a suna la “112”, însă cei mai mulţi se pare că au fost puşi pe şotii ori au sunat pentru probleme care nu necesitau intervenţia nici unuia dintre instituţiile vizate de SNUAU. Potrivit statisticilor, din cele 348.051 de apeluri telefonice, doar 42.730 s-au dovedit a fi adevărate. Cum era de aşteptat, cei mai mulţi au cerut ajutorul ambulanţierilor, dar nu au fost puţini nici cei care au sunat din cauza unor incendii sau în vederea aplanării unor scandaluri.

Potrivit specialiştilor, la originea apelurilor false, de cele mai multe ori se află copii plictisiţi, dar şi cetăţeni care sună doar pentru a se afla în treabă. Despre apelurile false vorbeşte şi şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Satu Mare, dr. Francisc Pataky. “În cea mai mare parte este vorba despre cazuri ireale. Mulţi sună doar pentru a se afla în treabă. Înainte de introducerea Sistemului Unic de Apeluri, mulţi dintre cei cu probleme de sănătate sunau la noi. Nu erau puţine nici înjurăturile sau apelurile false. Se întâmpla să ne solicite doar pentru cazuri minore. Aşa nu făceam decât să scoatem din joc câte o Ambulanţă, în condiţiile în care am doar cinci maşini pe tură”, explică interlocutorul.

Dacă aruncăm o privire asupra statisticii de anul trecut, vom vedea că cea mai aglomerată lună a fost ianuarie, când sătmărenii au apelat de nu mai puţin de 33.639 de ori la “112”, iar cele mai puţine apeluri s-au înregistrat în cursul lunii septembrie, 22.739 de solicitări.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.