Trafic slab la Petea pe sfârşit de an

Puţini români şi-au sărbătorit Crăciunul şi Revelionul în ţară în acest an, comparativ cu 2010. În cursul zilei de astăzi doar câteva sute de sătmăreni şi maramureşeni s-au întors la lucru în străinătate. În perioada sărbătorilor de iarnă traficul la frontiera Petea a scăzut cu aproximativ 50% faţă de anul trecut .

Au venit şi au sărbătorit Crăciunul şi Revelionul în ţară împreună cu familiile, iar acum se întorc la muncă în străinătate. Este vorba de sătmărenii şi maramureşenii care în timpul anului muncesc peste hotare, iar de sărbători trec graniţa pe meleagurile natale pentru a sărbători în stil tradiţional românesc: să taie porcul şi să chefuiască, doar cum românul ştie. Pe 1 şi 2 ianuarie au ieşit din ţară peste 850 de maşini cu 1600 de persoane, majoritatea au mers la ski în Austria sau Polonia, dar au fost şi din cei care s-au întors la muncă.

Astăzi până la ora prânzului aproximativ 200 de maşini au ieşit din ţară cu peste 350 de persoane. Trafic lejer spun reprezentanţii poliţiei de frontieră, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.  Unii la muncă, alţii la distracţie. Au fost şi sătmăreni care s-au echipat pentru schi şi au ales destinaţia Austria, continuându-şi astfel vacanţa de iarnă la zapadă.

Potrivit şefului de sector din cadul Punctului de Trecere a Frontierei Petea comisar şef Chişluca Vasile, numărul maşinilor care au intrat în ţără a fost înjumătăţit faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel dacă la sfârşitul lui 2009 intrau în ţară în perioada 21-23 decembrie, 3623 de maşini cu peste 9200 de persoane, la sfârşitul anului 2010 în aceeaşi perioadă de timp au intrat în ţară 1541 de maşini cu peste 3300 de persoane. Ceea ce înseamnă că mulţi dintre românii plecaţi în străinătate au preferat să petreacă sărbătorile de iarnă în ţările unde lucrează. Se poate spune că în cursul anului 2010 mulţi români care lucrau peste hotare, s-au întors în ţară datorită crizei şi a lipsei locurilor de muncă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.