Anul acesta frontieriştii sătmăreni au confiscat ţigări la greu

Peste 60.000 pachete de ţigări cu timbru fiscal ucrainean, provenite din contrabandă, au predat ieri poliţiştii de frontieră sătmăreni operatorului român cu drept de marcare în vederea distrugerii ţigaretelor. Alte peste 440.000 pachete de ţigări au mai fost predate de la începutul acestui an până în prezent, tot pentru a fi distruse.

În cursul zilei de miercuri, 29 decembrie a.c., au fost puse în executare patru sentinţe penale pronunţate de către Judecătoria Negreşti Oaş, referitoare la confiscarea, în temeiul art. 118 lit. b Cod Penal, a 61.500 pachete de ţigări marca Viceroy, cu timbru fiscal ucrainean din activităţi de contrabandă.
În prezenţa judecătorului delegat cu executarea penală din cadrul Judecătoriei Negreşti Oaş, din Camera de Corpuri Delicte a IJPF Satu Mare au fost predate reprezentantului operatorului economic cu drept de marcare British American Tobacco cele 61.500 pachete de ţigări Viceroy ce urmează a fi distruse.

* Dintre acestea, 33.000 pachete de ţigări au fost confiscate de poliţiştii de frontieră sătmăreni în cazul de contrabandă petrecut în data de 30 octombrie 2010 în zona de competenţă a S.P.F. Negreşti Oaş. La data respectivă lucrătorii noştri după ce au folosit armamentul din dotare au reţinut două persoane, cetăţeni ucraineni în vârstă de 28, respectiv 42 de ani, care au trecut ilegal frontiera din Ucraina în România pentru a transporta ţigări de contrabandă.
La cercetarea terenului au fost descoperite 66 de baxuri în care se aflau 33.000 pachete de ţigări marca Viceory cu timbru fiscal ucrainean.
Judecătoria Negreşti Oaş a dispus arestarea preventivă a celor două persoane pe o perioadă de 29 de zile, ulterior ucrainenii fiind condamnaţi fiecare la câte doi ani închisoare pentru contrabandă, intrare în ţară prin trecere ilegală a frontierei de stat şi tentativă la ieşirea din ţară prin trecere ilegală a frontierei de stat.

* Alte 7.500 pachete de ţigări au fost confiscate de către poliţiştii de frontieră într-un caz de contrabandă petrecut în data de 06 octombrie 2010, tot în zona de competenţă a S.P.F. Negreşti Oaş. Atunci, polițiștii de frontieră au observat, cu ajutorul aparatului de vedere pe timp de noapte, un grup de persoane care transporta dinspre frontieră spre interiorul ţării noastre mai multe colete voluminoase. Şi de acea dată a fost nevoie de folosirea armamentului din dotare, executându-se 30 de focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea procedurilor legale, poliţiştii de frontieră reuşind să reţină trei persoane, cetăţeni ucraineni cu vârste cuprinse între 19 şi 35 de ani.
În urma inventarierii coletelor transportate de către aceştia s-a stabilit că este vorba despre 15 baxuri de ţigări – 7.500 pachete – de provenienţă ucraineană. Ulterior, cei trei cetăţeni ucraineni au fost condamnaţi la câte doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi intrare în ţară prin trecere ilegală a frontierei de stat.

* Dintre ţigările predate în cursul zilei de miercuri, 29 decembrie a.c., 6.000 pachete au fost confiscate de către colegii noştri de la S.P.F. Negreşti într-un caz de contrabandă petrecut în data de 28 septembrie a.c. În timp ce se aflau în misiune de supraveghere a frontierei de stat, poliţiştii de frontieră au observat un grup de persoane la aproximativ 500 m de linia de frontieră. Au procedat la somarea prin voce a celor în cauză, dar întrucât aceştia nu s-au supus şi au încercat să fugă, a fost necesară folosirea armamentului din dotare, cu respectarea prevederilor legale, fiind trase 4 focuri de avertisment în plan vertical. Echipajul P.F. a reuşit reţinerea unei persoane cetăţean ucrainean, identificat ulterior ca fiind Andriovyci H., în vârstă de 20 de ani.
Echipa operativă din cadrul S.P.F. Negreşti Oaş a descoperit la aproximativ 1000 de metri de linia de frontieră, într-o zonă împădurită, cu teren accidentat, 12 colete aşezate într-un loc acoperit cu vegetaţie abundentă. Coletele conţineau în total, 6.000 pachete ţigări, marca Viceroy de provenienţă ucraineană.
Cetăţeanul ucrainean reţinut de către poliţiştii de frontieră a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, fiind apoi condamnat la 1 an și 10 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și intrare în țară prin trecere ilegală a frontierei de stat.

* În data de 30 iulie 2008, cinci cetățeni ucraineni au fost reținuți de polițiștii de frontieră din cadrul S.P.F. Negrești în timp ce transportau ilegal, peste frontiera verde, din Ucraina în România baxuri cu țigări. O parte dintre aceste colete conțineau 15.000 pachete de țigări marca Viceroy, de proveniență ucraineană, țigări care au fost predate în cursul zilei de 29 decembrie a.c. Cei cinci cetățeni ucraineni reținuți la vremea respectivă de polițiștii de frontieră au fost condamnați la câte doi ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă și intrare în țară prin trecere ilegală a frontierei de stat.

De la începutul acestui an şi până în prezent, poliţiştii de frontieră sătmăreni au predat 440.813 pachete de ţigări pentru distrugere către operatorul economic cu drept de marcare din România (British American Tobacco, Japan Tobacco International şi Philip Morris), conform prevederilor art. 206^65 din Legea 571/2003, privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care face referire la confiscarea tutunului prelucrat.

Un Comentariu la "Anul acesta frontieriştii sătmăreni au confiscat ţigări la greu"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.