Jandarmii s-au zbătut să reducă la jumătate infracţionalitatea din judeţ

Azi a avut loc la sediul Inspectoralui Judeţean de Jandarmi o conferinţă de presă având drept obiect prezentarea bilanţului activităţii instituţiei pe parcursul anului 2010. Aceasta a fost susţinută de colonelul Gheorghe Avram – şeful jandarmilor sătmăreni -, adjunctul acestuia – colonelul Dorel Gheţe – şi purtătorul de cuvânt, locotenent Camelia Lucuţ. Bilanţul remis presei (şi prezentat de colonelul Avram, principalul vorbitor la conferinţa de presă) a cuprins date statistice despre trei componente principale ale activităţii jandarmilor: asigurarea ordinii publice, menţinerea ordinii publice şi dificultăţile legate de lipsa de personal şi de dotări tehnico-materiale.

Plus 50% la misiuni, minus 54% la rata infracţionalităţii

Din acest bilanţ, câteva cifre statistice credem că sunt realmente semnificative. Astfel, în anul 2010, activitatea desfăşurată de către structurile de ordine publică ale jandarmilor sătmăreni s-a materializat în executarea unui număr de 5137 misiuni specifice, rezultând o creştere de peste 56 % a misiunilor faţă de perioada similară a anului 2009. În schimb, “din analiza activităţii desfăşurată pe linia constatării faptelor de natură penală, putem deduce că numărul constatărilor efectuate de personalul unităţii este în scădere cu 28 % faţă de 2009 fiind în concordanta cu statisticile I.P.J Satu Mare care ne arată la aceasta dată o scădere a ratei infracţionalităţii stradale sesizate cu 46% faţă de anul 2009” (aşa scrie în bilanţ).

La managementul lăudat…

Colonelul Gheorghe Avram a subliniat faptul că rezultatele bune ale activităţii jandarmilor sătmăreni se datorează “creşterii calităţii managementului, a restructurărilor orientate spre eficientizare a muncii, modernizării şi extinderii structurilor din teritoriu astfel încât intervenţiile să se poată face oricând în timp util”. În acest sens a menţionat că există cinci proiecte de organizare comunicate deja la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (şi aşteptând avizele de la MAI) pentru înfiinţarea unor grupe suplimentare de supraveghere i intervenţii în Carei, Tăşnad, Beltiug, Valea Vinului şi Turţ.
Conform aceluiaşi vorbitor, din luna martie încoace s-a redirecţionat personalul din structurile de suport (din birouri, în traducere liberă) astfel încât 86% dintre angajaţi sunt operativi. Apoi el a afirmat că s-a accentuat pregătirea personalului “cu accent pe domeniul Schengen”, ceea ce a implicat cursuri de legislaţie comunitară şi “implementări de noi domenii IT, adică reţele, baze de date, softuri, procedee de lucru”. Un alt aspect pe care colonelul Avram l-a considerat demn a fi menţionat este cel referitor la “consolidarea imaginii instituţiei prin informarea corectă, oportună şi promptă a opiniei publice în legătură cu activitatea jandarmilor sătmăreni”.

Dotare sub nivelul mării, sancţiuni disciplinare mai puţine

Dacă e să ne luăm după cifrele din bilanţ, am crede că jandarmii pot folosi maşinile din dotare numai la ocazii deosebite.”Gradul de asigurare cu mijloace auto este în procent de 26,25%, aceasta afectând mobilitatea unităţii, scăzând reacţia şi intervenţia în caz de situaţii de urgenţă, calamităţi, intervenţia la obiectivele din subordine etc., fiind necesară modernizarea şi completarea parcului de autovehicule”, se arată în bilanţ. E adevărat că s-au primit – “în urma unor discuţii” – cinci maşini folosite anterior de Poliţia de Frontieră Satu Mare, dar deocamdată doar trei din acestea au fost reparate şi vor fi utilizabile de la 1 ianuarie 2011. Jandarmii suferă şi din cauza slabei lor dotări cu materiale de protecţie individuală – au sun 50% din minimul necesar – ceea ce, zice colonelul Avram, “conduce la reticenţă din partea jandarmilor în executarea misiunilor mai periculoase”.

Şeful IJJ Satu Mare a afirmat că nu vrea să vorbească despre proiectul de lege elaborat de MAI care ar avea ca efect eventuale noi disponibilizări de personal, în condiţiile în care acesta este oricum abia la aproximativ 80% din necesar. Avînd în vedere că unul dintre criteriile de disponibilizare prevăzute în proiectul de lege pomenit este cel referitor la personalul care, printre altele, a fost sancţionat disciplinar – şi pentru că acest capitol lipsea cu desăvârşire din bilanţul remis presei -, redactorul ziarului online Sătmăreanul l-a întrebat pe colonelul Gheorghe Avram câţi jandarmi au fost pedepsiţi disciplinar. Aşa aflat că 13 jandarmi sătmăreni (printre care şi 2 ofiţeri) au fost sancţionaţi în cuesul anului 2010, dar că, “dacă se va adopta legea şi se vor elabora normele metodologice de aplicare, se va analiza atent şi fără părtinire fiecare caz în parte în cazul în care ni se va cere să facem disponibilizări – noi tare sperăm să nu fie cazul şi la Satu Mare, şi aşa suntem puţini.”

Dorin Prunilă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.