Ghetourile Sătmarului

Sute de sătmăreni (şi nu numai) trăiesc în cea mai cruntă sărăcie. Nu trebuie să amintim decât despre locuinţele sociale de pe străzile: Vulturului, Toamnei, blocurile IPL, sau cel de pe strada Horea 6, locuinţele de pe strada Ostrovului sau cocioabele de sub stadionul UNIO, pentru a ne da seama despre ce este vorba. Sunt adevăratele “ghetouri” ale Sătmarului, unde mulţi, după lăsarea serii, nu-şi îngăduie să mai pună piciorul. Locuitorii din blocurile respective trăiesc în condiţii mai mult decât mizere. Fără curent, gaz sau apă. Trăiesc în apartamente fără uşi şi geamuri.

“Apă nu avem, iar vecinii nu ne lasaă să aducem de la ei. Ne spun că se tem de noi, ca nu cumva să-i îmbolnăvim. Mai demult ne lăsau şi CFR-iştii că şi ei au apă curentă, dar de o vreme nici nu vor să audă. Dacă aţi veni noaptea, aţi vedea cum mişună şobolanii pe aici. Intră şi în apartamente”, povesteşte Tibor, unul din locuitorii din blocul IPL. Mai mult, oamenii se plâng că adesea sunt bătuţi ori li se sparg locuinţele de către ţiganii şi cerşetorii care îşi fac veacul prin zonă.

“Am 84 de ani. Într-o seara mi-a intrat în casă un bărbat şi mi-a furat butelia de la aragaz. După câteva zile cineva mi-a furat pensia şi buletinul” se plânge o batranică de 84 de ani. Stadionul UNIO a devenit în decursul timpului un alt loc spre care nu prea se îndreaptă atenţia edililor. Sub stadion, familii de ţigani şi-au ridicat colibe, unde stau cu copii cu tot. Îşi duc zilele fără curent, fără căldura, încălzind aerul rece doar cu focul făcut din vreascurile adunate de peste zi. Nici blocul de pe strada Horea, situat în spatele Turnului Pompierilor, nu face excepţie de la această denumire. Este “cuibul” prostituatelor, un loc unde cei
mai în vârstă îşi zăvorăsc uşile pentru a nu se trezi cu străini prin casă.

Un Comentariu la "Ghetourile Sătmarului"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.