Lipsă de oameni, dotare bună de fier vechi, sătmăreni morţi la sigur (şedinţa de bilanţ ISU)


Astăzi, după ora 12,30, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” din Satu Mare s-a desfăşurat şedinţa de evaluare a activităţii instituţiei în cursul anului 2010. Şi nu a fost deloc una plictisitoare, aşa cum sunt cele în care şefii altor instituţii – nu nominalizăm acum, că nu deviem de la subiect – bat apa în piuă doar cu cifre fel de fel şi cu “realizărili” astfel cosmetizate încât să iasă în evidenţă “capacitatea managerială” genială+galactică a conducerilor actuale. Nuuu ! La ISU Satu Mare s-au spus lucruri concrete, plăcute şi neplăcute. Pe lângă uriaşa bilă albă pe care o capătă – că merită ! – colonelul Iulian Burz pentru ne-ascunderea mizeriei sub preş, el ar mai merita un premiu de excelenţă pentru transparenţă instituţională (a permis accesul liber oricărui ziarist care a vrut să asiste şi la discuţiile interne, nu doar la partea cu cifrăraria).

Un amplu extras din textul bilanţului ISU Satu Mare (a dispărut doar partea cu sancţiunile aplicate, în regim intern, unor angajaţi ai instituţiei – aşa ne-a fost livrat) îl vom posta, pentru curioşi, un pic mai încolo. Deocamdată trecem în revistă câteva dintre personalităţile participante la şedinţă şi apoi revenim cu părţile cu adevărat interesante, pe care opinia publică sătmăreană chiar trebuie să le cunoască (să ştie oamenii cum stau lucrurile cu pompierii şi ce pericole stau – pe bune ! – la pândă). Au fost de faţă: colonelul Eugen Vişan – adjunctul inspectorului general al IGSU, venit de la Bucureşti -, toată conducerea ISU Satu Mare – inspectorul şef  Iulian Burz, prim-adjunctul Dan Gheorghe, adjunctul Nelu Hauşi -, preşedintele Consiliului Judeţean Csehi Arpad Szabolcs, prefectul Radu Octavian Giurcă, primarul Iuliu Ilyes, colonelul Gheorghe Avram – şeful Inspectoratului de Jandarmi -, Florentin Vlad – adjunctul şefului IPJ Satu Mare -, Iuliu Roman – ofiţer în cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie, “prea puţini primari din judeţ” (după vorba colonelului Burz) şi personalul cu atribuţii de conducere din cadrul instituţiei al cărei bilanţ era expus la vedere.

40% mai puţin la personal, depăşire cu 66% a normei de casare la dotări

Colonelul Iulian Burz a dat citire bilanţului. La un moment dat, în liniştea din sala de şedinţă, s-au auzit foarte clar următoarele:

“La finele anului 2010, Inspecţia de prevenire din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” al Judeţului Satu Mare are o încadrare, în medie,  de 60% faţă de necesarul din statul de organizare, pe categorii: 64,28% din ofiţeri; 60% din subofiţeri;  şi 0% din funcţionari publici. Cu acest efectiv avem  3,55 inspectori la 100.000 de locuitori, un indicator care este sub limita inferioară a necesarului, având în vedere caracteristicile judeţului.”

Şi, câteva minute mai încolo, s-a spus clar că:

“Din anul 2008, de când funcţionează cele 2 echipaje S.M.U.R.D din cadrul inspectoratului şi până în prezent nu s-au asigurat uniforme pentru toţi paramedici care încadrează echipajele.” Nici măcar pentru asta nu li s-au asigurat nişte bani…

Un alt aspect care reliefează faptul că lumea are mari aşteptări şi pretenţii de la pompieri, dar nu ştie cât de gravă este în realitate problema dotării tehnice a acestora a fost rostit – nu apare în extrasul de bilanţ remis presei ! – de acelaşi inspector şef Iulian Burz: durata de menţinere în exploatare este îndeplinită şi depăşită cu 66% pentru întregul parc auto al ISU Satu Mare !… Practic, maşinile şi autospecialele instituţiei sunt de mult numai bune de casat. Şi doar ei ştiu cum reuşesc să le ţină în stare de funcţionare pentru a putea interveni inclusiv în salvarea de numeroase vieţi omeneşti. Iar dacă vreţi să ştiţi câte intervenţii au avut pompierii în 2010 – aşa, cu dotarea cu care sunt lăsaţi să se descurce singuri-singurei ! – şi câte vieţi au salvat sau alte cifre semnificative, puteţi citi aici extrasul de bilanţ despre care pomeneam.

Sătmărenii se duc sigur în rai în caz de atac aerian !

După expunerea colenelului Iulian Burz, a venit rîndul prefectului Radu Giurcă să prezinte un mini-raport al activităţii Comisiei Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă (al cărei preşedinte este, prin natura funcţiei). Când a început citirea documentului, părea că e vorba doar de un alt dosărel bun de bifat pe lista raportărilor anuale şi nimic altceva. Doar că, la un moment dat, au început să apară şi aici accente critice – referitoare la activitatea de doi lei a unor comisii locale comunale legate de informarea şi pregătirea populaţiei în cazul unor situaţii de urgenţă. Apoi a urmat, spus foarte clar, cu subiect şi predicat:

“Protecţia populaţiei şi a bunurilor din patrimoniul cultural naţional, de efectele atacurilor din aer, la nivelul judeţului Satu Mare nu este asigurată in cele mai bune condiţii în primul rând datorită faptului că adăposturile de protecţie civilă aflate în administrarea consiliilor locale  şi chiar a fondului privat de adăpostire realizat de operatorii economici şi proprietari de imobile, nu sunt întreţinute corespunzător, astfel încât în caz de nevoie să poată fi utilizate.

Punctul de comandă judeţean, destinat Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, nu poate fi utilizat de mai mulţi ani din cauza unei ciuperci care a apărut în urma infiltraţiilor de apă.”

Raportul complet prezentat de prefectul Radu Giurcă poate fi citit aici.

Şeful de la Bucureşti l-a ironizat pe şeful jandarmilor sătmăreni

Preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, a fost singurul care a mai adus o descreţire a frunţilor celor prezenţi la şedinţa de bilanţ a ISU Satu Mare, anunţând faptul că s-a aprobat o finanţare de aproximativ 2 milioane de euro pentru unul dintre proiectele depuse de această instituţie în cadrul unui parteneriat transfrontalier.

După aceea, colonelul Eugen Vişan – adjunctul inspectorului general al IGSU – a invitat participanţii la întrunire să spună şi ei câteva cuvinte. Primul care s-a înfipt la cuvânt a fost colonelul Gheorghe Avram, şeful jandarmilor sătmăreni. După ce a semnalat faptul că există deficienţe de comunicare între jandarmi şi pompieri – din cauza dotării tehnice, nu altfel – atunci când sunt împreună în misiune pe teren, Gheorghe Avram a mai scăpat un porumbel: “Îi invidiez pe colegii de la ISU că au reuşit să acceseze facă proiecte prin care să acceseze fonduri europene nerambursabile prin care pot să-şi îmbunătăţească activitatea !” Replica colonelului de la Bucureşti a fost promptă: “Puteţi şi dumneavoastră să accesaţi fonduri europene, nu vă împiedică absolut nimeni !”

Au mai luat cuvântul, protocolar şi alţi câţiva participanţi – îndeosebi pentru a sublinia buna colaborare cu structurile ISU Satu Mare – şi, după discursul de final al oaspetelui de la Bucureşti, toată lumea a coborât la un pahar de şampanie şi un fursec.

Dorin  Prunilă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.