Mare mare atenţie la trichineloză

Se apropie Crăciunul şi se ştie că românului îi place să taie porcul în mod tradiţional în propria gospodărie. Medicii veterinari sfătuiesc sătmărenii să aducă probe la circumscripţiile Sanitar Veterinare din pieţele Agroalimentare din judeţ pentru efectuarea examenului trichineloscopic. În acest an au fost depistate 17 cazuri cu trichineloză la porci, faţă de 10 câte au fost anul trecut. O carne infestată cu parazitul trichinela spiralis poate produce decesul persoanei care o consumă.

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Satu Mare, Dorin Maurer numai în luna decembrie au fost depistate 5 cazuri de trichineloză, toate la porci sacrificaţi în mod tradiţional în gospodăriile populaţiei. De aceea este indicat ca după ce porcul este tăiat, sătmărenii să aducă probe la circumscripţiile Sanitar Veterinare din pieţele Agroalimentare din judeţ pentru a se verifica dacă respectiva carne este curată. Potrivit reprezentanţilor DSVSA Satu Mare 20% dintre sătmărenii care aduc carnea la verificat, prezintă probe neconforme. Pentru depistarea parazitului trichinela spiralis, oamenii trebuie să aducă la medicii veterinari doar pilierii diafragmeri, adică muşchii care susţin ficatul, numai prin aceşti muşchi se poate verifica dacă respectiva carne este infestată sau nu.

În cazul în care porcul sacrificat este infestat cu trichineloză, proprietarul poate fi despăgubit cu condiţia ca animalul să fi fost crotaliat şi identificat în baza de date la medicii veterinari din circumsripţie.

„Consumatorii care se pregătesc pentru masa de sărbători trebuie să se aprovizioneze cu carne de porc şi preparate din carne doar din locurile autorizate sanitar veterinar, deţinând certificatul că acea carne, sau produse, au fost verificate de către un medic veterinar. De asemenea consumatorii care doresc să sacrifice în mod tradiţional porcul, le recomand să aducă probe din pielierii diafragmeri la una din circumscripţiile Sanitar Veterinare din Pieţele Agroalimentare” a declarat Dorin Maurer dir DSVSA

Cele mai multe cazuri de porci infestaţi cu trichineloză au fost depistate în localităţile Dara, Târşolţ, Tăşnad, Lipău şi Cărăşeu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.