Judecătorii sufocaţi de dosare

An deosebit de încărcat la Tribunalul Satu Mare. Numărul cauzelor depăşeşte 17.000 de dosare, comparativ cu anul trecut când s-au înregistrat aproximativ 7000. Judecătorii Tribunalului susţin că acesta este cel mai greu an din istoria instituţiei, aceştia având pe rol de la 50 până la 150 de dosare pe zi. Ca volum de muncă Tribunalul Satu Mare se situează în primele 10 Tribunale din ţară, deşi ca mărime este o instituţie de nivel mediu.

Potrivit preşedintelui Tribunalului Satu Mare Rodica Maxim Grosoş, criza financiară, dar şi schimbările legislative au dus aproape la triplarea dosarelor în instanţă pe 2010. Cele mai multe cauze se înregistrează la Secţiile Civilă şi Comercială. În acest an foarte multe firme au intrat în faliment, şi s-au înregistrat multe dizolvări. De asemenea în baza legii 221/2010 privind legislaţia în materie salarială s-a mărit numărul dosarelor. Multe dosare în instanţă au drept cauză reducerea salariilor, neplata acestora, sau necompletarea cărţilor de muncă.

Un judecător din cadrul Tribunalului Satu Mare a avut de soluţionat în medie în acest an 1400 de dosare. Datorită volumului mare de muncă au fost delegaţi grefieri de la Judecătoria Satu Mare şi Judecătoria Negreşti Oaş pentru a lucra la Tribunalul Satu Mare.

La nivelul Tribunalului Satu Mare sunt 21 de judecători şi datorită numărului imens de dosare, au fost date termene şi în septembrie anul viitor. Potrivit preşedintelui Tribunalului Satu Mare Rodica Maxim Grosoş, nu există timpul necesar, nici spaţiul şi nici persoanal suficient pentru soluţionarea atâtor cauze.

Referitor la anul viitor, judecătorii sătmăreni se aşteaptă la 12 luni de coşmar cu tot mai multe cauze şi binenţeles cu termene de şi mai lungă durată.

2 Comentarii la "Judecătorii sufocaţi de dosare"

  1. diutzu   16 decembrie 2010 at 1:02 pm

    pai cum poate solutiona corect un judecator un caz daca nu poate sa stea sa-l gandeasca. El se gandeste ca mai are 100 de cazuri derezolvat in ziua respectiva

    Răspunde
  2. Kommentatorr   16 decembrie 2010 at 8:01 pm

    Oamenii au, pe buna dreptate,pretentii foarte mari de la magistrati. Dar in conditiile descrise in articolul asta – si parca au mai fost si altele aici, despre judecatori si procurori – chiar ca e greu sa muncesti la calitate si nu la cantitate. Se pare ca asta e realitatea obiectiva, ca aia subiectiva (cu aranjamente in dosare sau chiar cu suspiciuni de spaga !) e mai greu de demonstrat, chiar daca se vorbeste foarte mult

    Răspunde

Scrie un comentariu