Încă un porc trichinelozat pe listă

În această perioadă a anului, când o grămadă de guiţători vor fi sacrificaţi pe altarul chefurilor tradiţionale de Crăciun, este imperios necesar să se efectueze analizele trichineloscopice la carnea respectivelor animale. Nu de alta, dar în caz de ignorare a acestei proceduri, riscurile de îmbolnăvire sunt garantate.

Tocmai pentru a preveni cât de cât astfel de baiuri, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare au realizat în perioada 03.12.2010 – 10.12.2010 un număr de 78 de acţiuni de control la unităţi şi gospodăriile populaţiei.

Potrivit unui comunicat de presă semnat de directorul executiv al instituţiei – Dorin Gheorghe Maurer -, ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii au aplicat un număr de: 3 amenzi contravenţionale în valoare de 3200 lei.

Au fost confiscate 150 Kg carne porc, în valoare de 1090 lei provenită de la un porc diagnosticat cu trichineloză, crescut într-o exploataţie neprofesională din localitatea Dara .
În această săptămână au fost verificate: depozite alimentare, unităţi de alimentaţie publică, cantine şcolare, grădiniţe, unităţi de vânzare cu amănuntul, târguri şi pieţe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unităţi ambalare produse de origine non animală, unităţi de procesare carne, unităţi procesare lapte, ferme păsări, farmacii veterinare, gospodării ale populaţiei, Circumscripţii Sanitare Veterinare de Asistenţă şi Circumscripţii Sanitare Veterinare pentru Controlul Alimentelor.

Deficienţele sancţionate au fost:
1 manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
2 nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare.
3 păstrarea necorespunzătoare a Registrului de exploataţie.
Aceste acţiuni întreprinse de către inspectorii D.S.V.S.A. Satu Mare vor continua pentru a proteja sănătatea cetăţenilor şi a animalelor, de a preveni difuzarea bolilor transmisibile şi reducerea riscului de apariţie a toxiinfecţiilor alimentare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.