Moş Nicolae a pus în cizmuliţele Justiţiei sătmărene patru magistraţi-cadou

Tribunal Satu Mare

Din vechime se povesteşte că Moş Nicolae este darnic mai ales cu cei mai bătuţi de soartă. Mai nou, şi cu cei oropsiţi de criză.  Astfel că, şi în acest an, a trecut cum a putut pe la fiecare şi a lăsat câte un cadouaş în pantofiori şi cizmuliţe. Însă tura asta a dat, simbolic, o raită şi pe la Justiţia sătmăreană. Nu de alta, dar nu trecuse cam de multişor prin zonă. Şi, sensibil la nevoi cum e, lui Moş Nicolae i s-a făcut o milă sfâşietoare de lipsurile (de personal, de dotări, de spaţii adecvate şi, din când când, de înţelepciune) ale dumneaei, doamna Justiţia sătmăreană,şi s-a gândit că ar trebui să-i lase ceva cadouri numai bune pentru ridicat măcar moralul. A văzut el foarte bine că dânsa nu prea are cizmuliţele lustruite ca la carte şi, în plus, ştie foarte bine că nici nu a fost prea cuminte peste an, dar asta nu l-a făcut să se răzgândească. Prin urmare, a căutat cu luare-aminte în sacul cu cadourile şi a scos … patru magistraţi noi şi promiţători profesional.

Mai exact, este vorba de patru jurişti din judeţul Satu Mare – doi judecători stagiari şi alţi doi procurori stagiari – care au fost în săptămânile trecute în “focurile” examenului de capacitate pe care l-au dat la Institutul Naţional al Magistraturii pentru a scăpa de titulatura de “stagiar”. Aceştia sunt Ana-Maria Atanasescu de la Judecătoria Satu Mare şi Adrian Neagu de la Judecătoria Carei, respectiv Lucian Dieac şi Anca-Ştefania Iovan (ambii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare).

După rezultate bunicele la proba scrisă…

Examenul de capacitate constă, de fapt, în verificarea amănunţită a cunoştinţelor teoretice şi practice, prin probe scrise şi orale. Probele scrise au constat în lucrări cu subiecte distincte pentru judecători şi procurori – printre acestea fiind incluse chiar şi soluţionarea unor speţe şi redactarea de lucrări cu caracter practic, în funcţie de specificul activităţii candidaţilor -, fiind susţinute la următoarele materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal..

Cei doi procurori (încă stagiari) de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare au avut, la probele orale, rezultate oarecum tipice pentru meseria lor. Adică au fost mai slăbuţi la materiile de drept civil şi ceva mai “înfipţi” la partea penală. Lucian Dieac a obţinut nota 7,10 la drept civil şi 5,34 la drept procesual civil, apoi una de 7,47 la drept penal şi 9,12 la drept procesual penal.

Cei doi judecători stagiari sătmăreni au făcut parte dintr-un lot de 75 de candidaţi admişi la examen şi la probele scrise au luat note “nici prea-prea, nici foarte-foarte”. Ana-Maria Atanasescu a obţinut 7,97 la drept civil şi 8,77 la drept procesual civil, respectiv tot 7,97 la drept penal şi 6,07 la drept procesual penal. Adrian Neagu de la Judecătoria Carei a scos o notă de 8,27 la drept civil şi 7,79 la drept procesual civil, apoi o notă de 8,10 la drept penal şi una de 6,72 la drept procesual penal.

… au dat “clasă” la oral

Probele orale au fost susţinute de trei din cei patru sătmăreni (judecătorul Adrian Neagu de la Carei fiind programat pe săptămâna asta) în 2 şi 3 decembrie 2010 la următoarele materii: fundamentele constituţionale ale statului de drept, instituţiile de bază (din drept civil şi penal, respectiv din drept procesual civil şi penal), organizarea judiciară, Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.

În cadrul acestor probe, sătmărenii au demonstrat “pe bune” de ce sunt în stare. Procurorul Lucian Dieac a obţinut următoarele note: 9, 96 (drept civil), 7,66 (drept procesual civil), 9,75 (drept penal), 8,90 (drept procesual penal), 9,25 (constituţional), 9,66 (organizare judiciară). Colega lui de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, Anca- Ştefania Iovan s-a ambiţionat şi a obţinut note de toată frumuseţea: 9,90 (drept civil), 10,00 (drept procesual civil), 9,91 (drept penal), 9,50 (drept procesual penal), 10,00 (constituţional), 10,00 (organizare judiciară).

Judecătoarea Ana-Maria Atanasescu nu s-a lăsat mai prejos, obţinând tot note mari la tura asta de probe: 9,78 (drept civil), 9,50 (drept procesual civil), 9,08 (drept penal), 9,66 (drept procesual penal), 8,33 (constituţional) şi 9,75 (organizare judiciară).

Surse din cadrul Tribunalului Satu Mare au declarat aseară pentru Sătmăreanul că există “toate premisele, luând în considerare activitatea sa în perioada de stagiatură şi pasiunea sa profesională” ca şi judecătorul Adrian Neagu de la Judecătoria Carei să obţină rezultate asemănătoare cu cele ale celorlalţi trei colegi.

În concluzie, Moş Nicolae a făcut cadourile  pentru justiţia sătmăreană în conformitate cu principiul “puţini, dar buni”. Cel puţin la partea teoretică. Şi dacă vor reuşi să-şi facă meseria în continuare fără a fi “înghiţiţi de sistem”.

Dorin  Prunilă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.