Investiţii fabuloase pentru organizarea campionatului mondial

Campionatul Mondial de Fotbal. organizat de Rusia în 2018, respectiv Qatar în 2022 va genera un val de investiţii masive în infrastructură evaluate la zeci de milioane de dolari.
Rusia are de construit aproximativ 7.700 de km de autostradă pentru a putea face legătura între stadioanele aflate la o distanţă destul de mare. Deasemenea ruşii s-au angajat să construiască 13 noi stadioane şi să renoveze încă trei.
Premierul rus, Vladimir Putin estimează costurile totale ale acestui eveniment la 50 mld dolari, doar reţeaua de transport înghiţând aproximativ 35 de mld. Aceste proiecte pun o presiune suplimentară pe economie, după ce Rusia s-a angajat să organizeze alte două evenimente similare, Olimpiada de iarnă din 2014, organizată la Soci, şi Conferinţa Economică Asia-Pacific din 2012.
Investiţiile din Rusia vor fi diferite de cele din Qatar , profilul acestora fiind determinat de profilul geografic. În timp ce Qatar este o ţară minusculă, Rusia este cea mai mare ţară din lume, întinzându-se pe 17 milioane de kilometri pătraţi.
Qatarul este prima ţară arabă care va organiza un eveniment de importanţa Cupei Mondiale. Deţinătoarea unor importante rezerve de petrol şi gaze naturale, Qatar intenţionează să investească 4 miliarde de dolari în construirea de noi stadioane şi renovarea celor existente. Temperaturile de aproape 50 de grade din timpul verii i-au determinat pe arhitecţii arenelor să pună bazele unor sisteme de aer condiţionat alimentate cu energie solară.
Pe lângă stadioane, micuţul stat din Golful Persic plănuieşte să dedice 100 de miliarde de dolari proiectelor de infrastructură în următorii patru ani, iar investiţiile legate de Campionatul Mondial vor adăuga încă 20 mld. dolari. Autorităţile vor să construiască o reţea de metrouri şi una de cale ferată care să lege capitala de celelalte oraşe organizatoare, precum şi un pod către Bahrain sau un nou aeroport.
Planurile pentru finala Cupei Mondiale sunt şi mai grandioase, Qatar urmează să construiască un nou oraş, Lusail, de 200.000 de locuitori la nord de capitală pentru a fi gazda finalei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.