Schimb spaţiu Schengen contra voturi în 2014

În ultimele săptămîni, problema admiterii României în spațiul Schengen a fost mai viu disputată ca oricînd, în UE apărînd reacții de la cel mai înalt nivel împotriva noastră. Cam în aceeași perioadă, însă, România a accelerat substanțial acordarea cetățeniei pentru moldovenii de peste Prut, ceea ce e straniu, dacă ne gîndim că exact ăsta e principalul motiv pentru care occidentalii au rezerve față de noi. Aproape îți vine să te întrebi dacă nu cumva calculele electorale ale lui Băsescu pun alegerile din 2014 mai presus de interesele românilor.

Într-un interviu acordat zilele trecute ”României libere”, Băsescu informează că procedura de acordare a cetățeniei moldovenilor a fost accelerată prin deschiderea a noi consulate. Astfel, că ritmul de 70.000 de dosare aprobate anul acesta, conform aceluiași Băsescu, va fi sensibil sporit în anii următori. Întrebat
ce se va întâmpla în momentul în care jumătate din populaţia Republicii Moldova va avea cetăţenie română, șeful statului a răspuns, sec: ”Nu se va întâmpla nimic: vom fi mai mulţi români”.

Ce nu spune explicit, președintele, e faptul că vor fi mai mulți români cu drept de vot în alegerile viitoare și care vor purta o vie recunoștință celui care le-a pus în mînă cetățenia și dreptul de a umbla mai lejer prin Europa. Dacă ritmul actual va ajunge, să zicem, la peste 100.000 de moldoveni ”românizați” pe an, în 2012, la alegeri, va exista un electorat suplimentat cu cca.3-400.000 de moldoveni, iar în 2014 cu peste jumătate de milion, adică o sumă care poate tranșa lejer soarta alegerilor.

Tocmai acest lucru îngrijorează, însă, cancelariile occidentale. În noiembrie, secretarul de stat francez pentru Afaceri europene, Pierre Lellouche, a anunţat în faţa Comisiei pentru afaceri europene a Adunării Naţionale, că Franţa se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen în martie 2011. În viziunea oficialului francez, această problemă nu este generată de lipsa infrastructurii tehnice de supraveghere a graniţei, ci de politica Bucureştiului privind acordarea cetăţeniei române moldovenilor, care primesc astfel şi paşaport UE. Nici Olanda nu vede altfel lucrurile și probabil, nici alte state cu un cuvînt greu de spus.

În România, autoritățile încearcă să arunce rezervele occidentale strict în cîrca țiganilor, vezi declarația din vară a lui Cristian Preda dată Liberation, ”Amânarea intrării României în spaţiul Schengen din cauza romilor ar fi o absurditate”. Numai că țiganii sunt deja în Europa și, de bine, de rău, efectul ”invaziei” lor a putut fi cuantificat, în timp ce moldovenii sunt amenințarea care va să vină.

Presa occidentală a acordat anul acesta – ca de altfel și în ultimii trei ani – spații ample acestui potențial fenomen. Daily Telegraph titra că un milion de moldoveni cu paşapoarte româneşti pot ajunge în Marea Britanie, Der Spiegel spunea că generozitatea preşedintelui Traian Băsescu ajută sute de mii de moldoveni să intre “pe uşa din dos” în paradisul Economic al UE, Il Giornale relata că Băsescu “păcăleşte” UE oferind paşapoarte moldovenilor.

E mai mult ca sigur că opoziția tot mai sesizabilă la admiterea României în spațiul Schengen în martie 2011 – care va permite cetățenilor români să circule nestingheriți și necontrolați la frontiere prin toată Europa – este determinată în proporție zdrobitoare de fenomenul acordării pe bandă rulantă a cetățeniei pentru basarabeni. Pentru a îndulci această atitudine, ar fi de așteptat ca regimul de la București să o lase mai moale, măcar pînă trece pîrleazul Schengen, cu cetățeniile pentru moldoveni. În loc de asta, cum am arătat deja, Băsescu face tot posibilul să apese pe accelerator.

O dovadă că actualul președinte e mai interesat de felul cum își va promova în 2014 succesorul la președinție ori de alegerile din 2012 decît de intrarea românilor cu drepturi depline în marea familie europeană. La urma-urmei, însă, dacă șeful statului român nu călătorește prin Europa, pentru că nu prea îl invită nimeni, de ce ar face-o românii de rînd?

Sursa: Inpolitics.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.