Ce trebuie musai să ştiţi despre ajutoarele de încălzire ?


Guvernanţii, în crasa lor lipsă de coerenţă psiho-legislativă, au pus de oarece modificări în legislaţia referitoare la  acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi la “facilităţile” pentru sprijinirea populaţiei ca să poată plăti energia termică. Astfel a apărut pe piaţă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 86/2010. Având în text o grămadă de necarităţi care lăsau loc de interpretări diferite, Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale a emis până la urmă câteva precizări absolut necesare pentru a se ajunge, totuşi, la  aplicarea unitară a unor prevederi din O.U.G. nr.5/2003. Precizările au apărut abia după ce numeroase intrebări au fost formulate de structurile judeţene şi de primării.

Conform comunicatui remis pentru Sătmăreanul de Daniela Cerneşteanu (foto) – directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Satu Mare – în toate cazurile trebuie avut în vedere faptul că stabilirea ajutorului pentru încalzirea locuintei se realizează prin dispoziţie a primarului, prin urmare acesta are competenţa de a decide asupra acordării sau respingerii dreptului la ajutorul de încălzire.

Astfel, s-au stabilit urmatoarele aspecte:

1.Persoanele solicitante ale dreptului la ajutor de încălzire care nu au în proprietate locuinţa pentru care solicită dreptul şi nu au încheiate contracte de inchiriere, chiar dacă în cartea de identitate au înscrisă adresa respectivă, nu pot beneficia de ajutor de încălzire deoarece nu au calitatea de proprietari sau titulari ai contractului de închiriere conform art.14 alin.3 din O.U.G nr.5/2003.

2.Persoanele care deţin, pe lângă locuinţa de domiciliu, o altă locuinţă sau o cotă parte dintr-o altă clădire/spaţiu locativ/imobil, potrivit art.16 indice2 alin.4 indice.1 şi alin.4 indice2, precum şi anexei nr.3 din O.U.G. nr.5/20003 , nu pot beneficia de ajutor de încălzire deoarece au două proprietăţi.

3.Persoanele care au în proprietate terenuri de împrejmuire a locuinţei şi curtea aferenta (teren extravilan) care depăşesc 1.000 mp în zona urbana şi 2.000 mp în zona rurala nu pot beneficia de ajutor de încălzire potrivit Anexei nr.3 din O.U.G nr.5/2003. În cazul în care suprafaţa de 2.000 mp se află în două sau mai multe locaţii, acestea se consideră proprietăţi separate, iar proprietarul nu poate beneficia de ajutor de încălzire.

4.Dacă la aceeaşi adresă locuiesc două sau mai multe familii, se va acorda un singur ajutor de încălzire, cu respectarea condiţiilor legale. Nepoţii care locuiesc cu bunicii sau alte rude şi care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, fac parte din familia definită la art.9 alin.1 din O.U.G. nr.5/2003, daca au acelaşi domiciliu sau reşedinţă  ori care locuiesc şi gospodăresc împreună, sunt înscrişi în cartea de imobil şi sunt luati în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere a locuinţei.

5.Soţia supravieţuitoare poate beneficia de ajutor de încălzire, deoarece ea este proprietară – dacă a obţinut casa, împreună cu soţul actualmente decedat, în timpul căsătoriei, cât şi moştenitoarea unei cote de ¼ din averea soţului decedat. În cazul în care soţia supravieţuitoare nu are calitatea de proprietară a locuinţei, cererea o depune copilul major moştenitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.