Turcii stiu să facă bani din fotbal

Costul noului stadion al echipe Galatasaray a fost de 155 de milioane de euro, o sumă foarte mare, insă oficialii echipei nu îşi fac foarte multe griji pentru că nici nu a fost dat în folosinţă, că deja produce bani.
Astfel, pentru ca viitorul stadion să se numească “Turk telekom Arena”, gigantul turc de telecomunicaţii plăteşte, în fiecare an, câte 10,25 milioane de dolari, pe o perioadă de zece ani. Astfel, Turk Telekom va plăti aproximativ 75 de milioane de euro în următorii zece ani, jumătate din suma investită de Galatasaray în acest stadion. Apoi, după ce au vândut numele, turcii au început să vândă bucăţi din tribune. Ulker plăteşte 2 milioane de dolari pe an, pentru ca etajul al doilea al tribunei de est să se numească “Tribuna familiei Ulker”, iar Pegasus Airlines, o companie aeriană low-cost, plăteşte aproximativ 5,5 milioane de dolari pe an pentru ca tribuna de vest să poarte numele Pegasus.
De la sponsori, care dau numele stadionului şi tribunelor, Galatasaray câştigă, astfel, în jur de 18 milioane de dolari, dar această sumă reprezintă mai puţin de un sfert din veniturile pe care le vor realiza şefii clubului turc.Chiar dacă nu au dat publicităţii valoarea tuturor contractelor de sponsorizare, oficialii celor de la Galatasaray estimează că vor realiza încasări impresionante. “Din sponsorizări, reclame şi vânzări de bilete ne aşteptăm să încasăm câte 78 de milioane de dolari în fiecare an”, a spus Adnan Polat, preşedintele clubului Galatasaray, iar estimările lui sunt realiste în condiţiile în care, pe lângă cele 46.000 de locuri pentru suporterii obişnuiţi, Galata are şi 4.710 de locuri VIP

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.