Polonia continuă să prospere

Polonia a înregistrat în perioada iulie-septembrie 2010 o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 4,2 procente în ritm anual, cel mai puternic ritm de creştere înregistrat după trimestrul trei 2008, a anunţat Oficiul central de statistică.
Creşterea economică din trimestrul al treilea este semnificativ mai mare faţă de expansiunea de 3,5 procente înregistrată în trimestrul precedent şi confirmă faptul că Polonia rămâne una din cele mai solide economii din regiune. Polonia a fost de altfel singura ţară membră a Uniunii Europene care nu a intrat în recesiune în 2009.
„Înregistrăm în sfârşit o creştere economică stabilă deoarece investiţiile private se alătură consumului ca un factor de creştere“, a declarat economistul şef de la Societe Generale în Varşovia, Jaroslaw Janecki. „Aceste date ne aduc mai aproape de o decizie de majorare a dobânzii de referinţă“, a adăugat Janecki.
În trimestrul al treilea, consumul privat a crescut cu 3,5 procente, comparativ cu o creştere anuală de trei procente înregistrată în al doilea trimestru. Investiţiile fixe au crescut cu 0,4 procente, după ce au scăzut cu 1,7 procente în trimestrul precedent, a precizat Oficiul central de statistică.
În plus, producţia industrială a crescut, în medie, cu peste 10 procente în fiecare lună a acestui an, ceea ce a stimulat ocuparea şi vânzările cu amănuntul. Banca centrală a Poloniei estimează că în 2010 PIB-ul va creşte cu 3,5 procente, urmând ca în 2011 economia poloneză să crească cu 4,3 procente.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.