Magia usturoiului în noaptea de Sf. Andrei

Mâine 30 noiembrie este Sf. Andrei, sărbătoare cu o simbolistică extrem de bogată: strigoi; ritualuri de protejare a oamenilor, animalelor sau a gospodăriilor sau ritualuri de cunoaştere a ursitului.

Sf. Andrei este de obicei reprezentat cu o cruce în formă de X care semnifică: raportorul – indicativ al unghiului orbital în tranzitul Soarelui deasupra ecuatorului. Se spune ca în seara de Sf. Andrei se deschid cerurile, dispare bariera dintre vizibil şi invizibil, rai şi iad, văzduh şi nevăzduh, permiţând fantomelor şi spiritelor, bune şi malefice, să apară, libere să colinde pământul, spiritele malefice putând fura minţile oamenilor.

Pentru toate aceste duhuri necurate (strigoi, moroii, vârcolacii, fantome , etc) singurul “antidot” este usturoiul. Acesta se presupune că alungă toate spiritele rele şi te apără de toate farmecele

Se spune ca vechii egipteni dădeau zilnic muncitorilor care lucrau la ridicarea piramidelor să mănânce usturoi – aceasta pentru a le da putere şi a-i feri nu numai de boli ci şi de forţele malefice.

Legionarii romani aveau obiceiul să ia cu ei nouă căpăţâni de usturoi şi nouă de mac, iar seara le înşirau în faţa lor pe masă când îşi făceau rugăciunea.
La slavii de sud exista credinţa că oamenii care nu mâncau niciodată usturoi erau strigoi.
In Sicilia, femeile care aşteaptă să nască pun sub cearceaf un căţel de usturoi.
În Cuba se crede că usturoiul este cel mai indicat mijloc de a te feri de gălbinare.
În Transilvania, morţilor bănuiţi că s-ar putea face strigoi li se pune usturoi în gură.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.