Dinu Lipatti, ultimul recital

A 63-a ediţie a Festivalului muzical de la Besançon, din regiunea Franche-Comté – septembrie 2010, a fost emoţional legată de comemorarea celor şase decenii de la trecerea în eternitate a lui Dinu Lipatti. În programul acestei ediţii, revenirea în atenţia organizatorilor a momentului când s-a desfăşurat ultimul recital al marelui artist, cu două luni înaintea dispariţiei sale, a fost subliniată printr-un nucleu tematic special, marcat cu câteva evenimente.

Din punctul de vedere a noutăţii, este vorba neîndoios de proiecţia în premieră a unui lung metraj documentar dedicat artistului român. Desfăşurat în Salle du Parlement, recitalul rămâne înscris cu majuscule în cronica Ediţiei a 3-a a Festivalului. Fotograful evenimentelor desfăşurării primelor ediţii a fost Michel Meusy, acum centenar.

Păstrate, cele opt clişee, cu imagini din timpul recitalului Lipatti, l-au determinat, cu câţiva ani în urmă, pe cineastul Philippe Roger, să înceapă în 2004 realizarea unui film dedicat acestei ultime secvenţe legendare din cariera artistului român. Sub titlul Le Recital de Besançon, filmul documentar propune evocarea unui portret Dinu Lipatti, reluând circumstanţele acestui ultim moment de muzică oferit publicului festivalier (16 septembrie 1950). „Am revenit în aceste locuri – declară Philippe Roger în Caietul program de Festival – pentru a obţine mărturia unora dintre cei mai apropiaţi discipoli ai lui Lipatti, pianistul Jacques Chapuis, auditori ai concertului, printre care Jacques Kreisler (preşedinte al Festivalului în 1950), biografului artistului, Grigore Bărgăuanu şi fotografului care a imortalizat în imagini această secvenţă de luptă şi graţie.

Meusy se afla în Salle du Parlement şi a surprins cu al său Rolleiflex aceste clipe emoţionante. La arhiva vizuală am adăugat documentele sonore radiofonice la fel de preţioase (muzică de Bach, Mozart, Schubert, Chopin, câteva fraze vorbite de artist în limba franceză, înainte şi după Besançon), oglindind mesajul spiritual al unui om care rămâne pentru totdeauna fratele şi contemporanul nostru.” Documentarul a determinat în actualitate un interes remarcabil, muzical şi uman, inspirat de curajul lui Lipatti de a înfrunta destinul, fiind conştient că este condamnat.

Sâmbătă 27 noiembrie, Institutul francez din Bucureşti l-a invitat pe realizatorul filmului pentru a prezenta publicului românesc evocarea cinematografică a lui Dinu Lipatti. Un eveniment remarcabil, în preajma comemorării celui mai mare pianist român. Gr. Constantinescu.

Grigore Constantinescu

httpv://www.youtube.com/watch?v=EV3rPIrD0Y8

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.