În Franţa pietonii vor putea traversa strada pe oriunde

Francezii vor putea traversa strada pe oriunde cu o simplă ridicare a mâinii. Şoferii vor fi nevoiţi să le acorde prioritate începând cu 1 ianuarie.

Noul Cod Rutier francez, care va intra în vigoare în 1 ianuarie 2011, le dă o libertate mult mai mare pietonilor, care vor avea prioritate la traversarea oricărei străzi, chiar dacă nu se află pe o trecere de pietoni. Cu o simplă ridicare a mâinii, pietonul îşi va manifesta dorinţa de a trece, iar maşinile vor fi obligate să oprească la semnalul acestuia. Cei care nu vor respecta această lege sunt pasibili de o amendă de 135 de euro, urmând să fie sancţionaţi suplimentar cu patru puncte.

Din lege sunt excluse cazurile în care pietonii se află în intersecţiile mari sau în apropierea unei treceri de pietoni semaforizate, aceştia fiind nevoiţi să aştepte culoarea verde pentru a putea să treacă strada.

Ideea pe care merge Codul Rutier din Franţa este reprezentat de faptul că, pe de o parte, maşinile vor circula cu mult mai multă grijă şi cu o viteză mult mai redusă. Pe de altă parte, conform autorităţilor franceze, principiul “cel vulnerabil trebuie apărat” primează în trafic, astfel că pietonul va fi cel care va dicta cursul traficului în oraşele din Hexagon.

Pe lângă legea care priveşte pietonii, noul Cod Rutier francez implementează amenzi serioase pentru cei care îşi modifică motoarele scuterelor. O altă schimbare este posibilitatea bicicliştilor de a vira la dreapta în orice intersecţie, chiar dacă semaforul arată culoarea roşie. Evident, bicicliştii vor fi nevoiţi în continuare să dea prioritate pietonilor sau maşinilor care au “verde” în această situaţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.