Preţul pâinii va creşte din februarie

Painea se va scumpi cu peste 15% incepand cu luna februarie a anului viitor, din cauza importurilor de grau, dupa ce in ultimele patru luni pretul a crescut cu 10%, a declarat Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan.

“Cresterea de pret la grau de la 120 de euro pe tona in iunie la 170 euro in iulie si la 200-220 euro in toamna acestui an, dar si majorarea de TVA de la 19% la 24%, au facut ca pretul fainii sa urce cu 60% si ca painea sa se scumpeasca cu 10% in ultimele patru luni”, a spus Popescu.

El a adaugat ca scumpirea a avut ca efect reducerea cu 15% a pietei de panificatie fiscalizate incepand din luna iulie.

Potrivit datelor Rompan, dintr-un consum lunar de 180.000 de tone de paine la nivel national, piata fiscalizata acopera doar 35%, restul fiind autoconsum si piata neagra. Valoric, vanzarile de paine, incluzand piata neagra, sunt estimate la circa 1,3 miliarde de euro pe an.

“La o cresterea de pret a fainii cu 60%, painea ar fi trebuit sa se scumpeasca cu 30%, dar piata nu ar fi suportat aceasta crestere. Din acest motiv, peste 90% dintre brutari lucreaza fara profit si unii chiar in pierdere. In ultimele patru luni, din circa 4.500 de firme de morarit si panificatie s-au inchis aproximativ 700, adica peste 15%. Peste 3.500 de oameni din domeniu au intrat in somaj”, a adaugat Popescu.

El a explicat ca in vara acestui an, odata ce Rusia a stopat exportul de cereale, a crescut presiunea pe Romania si Bulgaria, iar tara noastra a exportat circa doua milioane de tone de grau. Din acest motiv, Romania va trebui sa importe grau in primul semestru, la un pret cu 50% mai mare decat cel cu care a exportat, pentru ca intre timp preturile au crescut.

“Din acest motiv, pretul painii ar trebui sa creasca incepand cu luna februarie. Calculele noastre spun ca majorarile de pret din februarie vor depasi 15%”, a afirmat Popescu.

Presedintele Rompan a mentionat ca, din cauza conditiilor meteo, suprafata insamantata cu grau la nivel national este cu 25% mai redusa comparativ cu anul trecut.

“Din acest motiv, anul viitor vom avea o recolta mai mica de grau, ceea ce ma face sa cred ca nu vom mai reveni la preturile de acum prea curand”, a incheiat Popescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.