Marko Bela la Satu Mare – despre centură, coaliţie şi schimbarea sistemului de vot


Astăzi, Marko Bela, vicepremierul Guvernului României – şi preşedinte al UDMR – a avut un singur punct major în program: probleme de investiţii şi de partid în judeţul Satu Mare. El şi-a început turul cu discuţiile matinale purtate cu preşedintele Consiliului Judeţean Csehi Arpad Szabolcs, primarul Iuliu Ilyes şi cu prefectul Radu Octavian Giurcă. Apoi, însoţit de Csehi Arpad, Iuliu Ilyes şi deputaţii Erdei D. Istvan şi Varga Attila, Marko Bela a plecat să se întâlnească şi cu profesorii de la Colegiul „Kolcsey Ferenc”.

După ce a inspectat lucrările de renovare care sunt în curs la această instituţie de învăţământ, toată trupa s-a pornit spre Carei, unde Marko Bela a făcut o vizită la Şcoala generală nr. 1 şi la castelul Karoly. Pe bună dreptate, Marko Bela l-a felicitat pe primarul Careiului, Eugen Kovacs pentru implicare şi pentru seria de proiecte – inclusiv cu finanţare europeană – pe care acesta a reuşit să le demareze în oraş.


Promisiune fermă pentru centura Sătmarului

Revenit la Satu Mare, în jurul orei 13 vicepremierul Marko Bela a susţinut o conferinţă de presă la sediul UDMR, flancat de primarul Iuliu Ilyes şi preşedintele CJ (şi al organizaţiei judeţene a UDMR) Csehi Arpad.

„Mi s-a reproşat că vin mai rar în judeţul Satu Mare, n-am mai fost din 2009”, a început Marko Bela înainte de a face o succintă trecere în revistă a discuţiilor şi vizitelor făcute până la ora respectivă. El a menţionat întâlnirile avute, „inclusiv cu prefectul” şi a afirmat că, din punctul său de vedere, Colegiul „Kolcsey Ferenc” este o instituţie de învăţământ cu tradiţie şi importantă pentru UDMR. El s-a declarat impresionat de pachetul de proiecte cu finanţare europeană de la Carei şi a menţionat faptul că, pe drum, a remarcat că „lucrurile evoluează la şoseaua Satu Mare – Oradea, deşi mult mai greu şi mai târziu decât s-a preconizat”.

Un alt proiect important la care s-a referit preşedintele UDMR a fost mult-pomenita şosea de ocolire a municipiului Satu Mare, promiţând pe ton ferm întregul său sprijin: “Aceasta este în continuare doar un proiect, un plan, însă, în ceea ce mă priveşte, sunt gata să impulsionez lucrurile şi să impun realizarea acestui proiect”. El a afirmat ân continuare că „suntem, ca ţară, într-o situaţie destul de austeră” şi „e foarte greu ca, cu un astfel de buget auster să te gândeşti la investiţii şi, totuşi, acestea trebuie făcute pentru că se pot crea locuri de  muncă şi mişcare economică”.


Avertisment pentru aliaţii din guvern şi atac la Geoană

După ce a mai vobit despre necesitatea „măsurilor de restrângere” luate de guvernanţi în ultimele luni şi despre Legea salarizării unitare, Marko Bela a lăudat Curtea Constituţională că a permis continuarea procedurii de asumare a răspunderii Guvernului pentru Legea Educaţiei – un proiect „important, prioritar, urgent şi în forma adoptată de Guvern!” – care oferă posibilitatea  descentralizării întregii reţele şcolare şi transferarea deciziilor importante privind şcolile către autorităţile locale. Dealtfel, Marko Bela nu s-a sfiit să puncteze din nou că dacă nu va fi dusă până la capăt procedura de asumare a răspunderii pe Legea Educaţiei, „Coaliţia va avea o mare problemă”. După care l-a atacat dur pe Mircea Geoană, preşedintele Senatului, sugerând că nu-şi respectă cuvântul dat UDMR atunci când această formaţiune l-a sprijinit să rămână în funcţia de preşedinte al Senatului.

Întrebat de Sătmăreanul de ce practică UDMR-ul cu atâta încăpăţânare politizarea funcţiilor de conducere din instituţiile deconcentrate, Marko Bela s-a rezumat doar la a spune că UDMR şi-a asumat răspunderea guvernării, deci şi-a asumat şi conducerea unor instituţii publice la nivel naţional şi în teritoriu. Procentul care revine UDMR din aceste funcţii a fost stabilit prin  protocolul încheiat cu PDL la nivel naţional şi la nivelul fiecărui judeţ. Faptul în judeţul satu Mare încă nu există un asemenea protocol a fost pus de liderul UDMR pe seama neînţelegerilor dintre cele două formaţiuni politice „care se pot, speră, rezolva”.

Preşedintele UDMR s-a declarat mulţumit de rezultatele obţinute de UDMR Satu Mare la precedentele alegeri, adăugând că este convins că această organizaţie judeţeană va obţine aceleaşi rezultate bune şi la alegerile din 201, mai ales că a constatat o foarte bună comunicare între generaţiile de lideri.

Actualul sistem de vot uninominal e naşpa

Chestionat de Sătmăreanul asupra formulei de vot pe care o consideră mai potrivită în contextul socio-politic actual, Marko Bela a răbufnit: „Actualul sistem nu este bun pentru că este un fals sistem sistem uninominal ! Prin cel actual au ajuns parlamentari şi candidaţi care s-au clasat pe locurile II sau III într-un colegiu, ceea ce nu e corect.” El a explicat că UDMR propune un sistem de vot mai simplu şi mai eficient, cu colegii uninominale şi un singur tur de scrutin, în care primul clasat să intre în Parlament chiar dacă nu a obţinut voturile majorităţii, plus o listă naţională de candidaţi din partea formaţiunilor politice pentru a nu se pierde voturile date pentru fiecare partid în ţară.


Avionul de seară a ratat decolarea de două ori

Când să plece spre Bucureşti de la Aeroportul Satu Mare, Marko Bela a trecut prin ceva emoţii. Avionul în care s-a îmbarcat a ratat decolarea de două ori din cauza unor probleme tehnice la unul dintre motoare. Marea majoritate a pasagerilor a fost nevoită să treacă prin neplăcerile şi nervii aşteptării unui alt avion care să-i ducă spre capitală.

D.P.

Un Comentariu la "Marko Bela la Satu Mare – despre centură, coaliţie şi schimbarea sistemului de vot"

  1. diutzu   26 noiembrie 2010 at 4:30 pm

    ne-a rebuit apropae un an sa facem un sens si cativa km de asfalt(botizului) asa ca gogoase din astea nu prea mai gustam. Probabil nepotii nostri o sa apuce centura si cel de-al treilea pod

    Răspunde

Scrie un comentariu