Semnat, parafat, ştampilat – Consiliul Judeţean se “retehnologizează” cu informatică de mileniul 3

Azi dimineaţă la ora 10 s-a semnat la Consiliul Judeţean un act mult mai important decât pare la prima vedere. Chiar dacă au gândit-o şi n-au spus-o, principalii semnatari – preşedintele CJ Satu Mare, Csehi Arpad Szabolcs şi ministrul secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Iosif Moldovan – au marcat momentul trecerii de la birocraţia lălăitoare a hârtiilor la soluţionarea rapidă a doleanţelor multor cetăţeni ai judeţului pe calea informatizării. Dacă totul va merge aşa cum s-a preconizat în proiectul intitulat “”Sistem informatic integrat al judeţului Satu Mare realizat la nivelul Consiliului Judeţean pentru facilitarea accesului electronic al cetăţenilor şi instituţiilor la serviciile administrative”, vor exista o serie de facilităţi pe care deocamdată ni le putem doar imagina. Contractul de finanţare a acestui proiect semnat festiv, astăzi, de preşedintele Csehi Arpad şi secretarul de stat Iosif Moldovan este în valoare totală de 3.672.374 de lei (din care 2.758.440 lei au fost atraşi din fonduri europene, partea de cofinanţare cu care participă efectiv Consiliul Judeţean fiind de 913.933 lei).

Potrivit celor declarate de Csehi Arpad, “proiectul a fost realizat integral de Consiliul Judeţean şi a fost gândit astfel ca potenţialii beneficiari să fie toţi cetăţenii judeţului Satu Mare şi instituţiile subordonate Consiliului Judeţean: Muzeul Judeţean, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Direcţia de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanei, Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională”.

Secretarul de stat Iosif Moldovan a afirmat că “este primul proiect de această anvergurtă dintr-o serie de proiecte pe care le vom fionanţa pentru a facilita accesul cetăţenilor la instituţiile publice şi va trebui ca punerea lui în practică să realizeze scopul pentru care a fost gândit, adică reducerea birocraţiei şi a hârtiei în instituţii.” Şi nu va fi vorba doar de reducerea cheltuielilor cu hârtia ci şi ale celor cu personalul, precum şi scăderea considerabilă a duratelor de timp care se pierd în circuitele actuale ale hârtiilor, a opinat secretarul de stat precizând totodată că în prezent media de timp de răspuns la o adresă în România este de 30 de zile şi că după implementarea unui astfel de sistem integrat aceasta va ajunge la doar 2-3 zile.

La festivitatea semnării contractului de finanţare a viitorului sistem integrat au mai fost de faţă vicepreşedintele CJ Mircea Govor, subprefectul Pataki Csaba, primarul municipiului Satu Mare – Iuliu Ilyes -, secretarul general adjunct al SGG, Ştefan Gati şi vicepreşedintele Romsilva Balogh Alexandru (spre final şi-a făcut apariţia şi celălalt vicepreşedinte al CJ, Adrian Ştef). Primarul Iuliu Ilyes chiar a făcut o afirmaţie pertinentă: “tot ce se face cu informatizarea este cât se poate de binevenit, dar poate fi degeaba dacă nu se schimbă gândirea şi mentalitatea unora care, la nivel mai mult sau mai puţin înalt, nu fac altceva decât şă frâneze şi să şicaneze activitatea administraţiilor locale care încearcă să-şi facă treaba.” Şi a dat exemplul cu personalul din Ministerul Administraţiei şi Internelor care a făcut zilele astea un control la primărie pe partea de evidenţă informatizată a persoanelor. Aceştia s-au scandalizat că actele sătmărenilor – cărţi de identitate, certificate de naştere etc. – sunt eliberate în 7 zile şi nu în 14-15 zile ca la Bucureşti.

Un Comentariu la "Semnat, parafat, ştampilat – Consiliul Judeţean se “retehnologizează” cu informatică de mileniul 3"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.